Správy

Zvýši sa kredit na bezplatné parkovanie návštev? Mesto navrhuje až STO hodín ročne

Trnava pokračuje v úpravách parkovacej politiky. Navrhuje zvýšiť kredit na bezplatné parkovanie pre návštevy.

Ilustračný obrázok k článku Zvýši sa kredit na bezplatné parkovanie návštev? Mesto navrhuje až STO hodín ročne
Zdroj: Mesto Trnava

Rezidenti zón, v ktorých je zavedená regulácia parkovania, by mohli od januára získať väčší kredit na parkovanie pre svoje návštevy.

„Hovorí to návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorý pripravilo Mesto Trnava na decembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva,“ informuje mesto Trnava.

Sto hodín ročne

Aktuálne majú rezidenti pre svoje návštevy k dispozícii 48 hodín na rok. Návrh počíta s tým, že by sa kredit pre držiteľov parkovacej karty Rezident zóny na prvé auto zvýšiť na sto hodín ročne.

„Na kredit majú nárok aj tí rezidenti, ktorí sami auto nevlastnia – stačí, ak si vybavia kartu Návšteva zóny za symbolické jedno euro. Pokiaľ návrh prejde, po navýšení by mala byť výška ich kreditu až stopäťdesiat hodín na rok. Výrazné zvýhodnenie vyplýva z toho, že sami nezaťažujú statickú dopravu v zóne,“ prezradila radnica.

Prečítajte si tiež

Kredit pre ľudí s postihnutím

„Prax ukázala, že regulácia parkovania funguje, v rezidentských zónach došlo k zníženiu počtu áut o 15 až 20 percent, čím sa vytvoril priestor na úpravu niektorých opatrení. Od začiatku komunikujeme, že regulácia parkovania je živý proces a kontinuálne reagujeme na zmeny, ktoré prináša,“ hovorí primátor Trnavy Peter Bročka.

Práve navýšenie kreditu pre návštevy patrí medzi najčastejšie pripomienky obyvateľov na parkovaciu politiku.

„Napriek tomu dáta ukazujú, že celých 48 hodín minulo tento rok iba percento čerpajúcich. Samospráva vychádza návrhom VZN v ústrety tým, ktorí ho využívajú, pretože to neohrozí fungovanie systému. Dobrou správou je aj zámer zaviesť špeciálny kredit v rozsahu dvestopäťdesiat hodín pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sú odkázaní na osobnú asistenciu či opatrovanie alebo im je poskytovaná domáca opatrovateľská služba,“ dodáva mesto Trnava.

Návrh budú poslanci prerokúvať v utorok 13. decembra. Ak ho schvália, platiť začne 1. januára 2023.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM