Správy

V novom zastupiteľstve to vrie: Časť poslancov vyzvala primátora, aby nepodpísal uznesenie

Spoločný poslanecký klub (SPK) nezávislých poslancov pri mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Trnave vyzval primátora Petra Bročku, aby nepodpísal uznesenie o kreovaní mestskej rady a komisií MsZ.

Ilustračný obrázok k článku V novom zastupiteľstve to vrie: Časť poslancov vyzvala primátora, aby nepodpísal uznesenie
Foto: Matúš Koprda / Zdroj: Mesto Trnava

Urobil to v súvislosti s pondelkovým (28. 11.) ustanovujúcim zasadnutím MsZ v novom volebnom období. Podľa neho na ňom prišlo k porušeniu zákona o ochrane verejného záujmu. Uviedli to členovia SPK na utorkovom brífingu.

Predseda klubu Branislav Baroš informoval, že za klub predložil primátorovi nominácie na obsadenie jednotlivých postov v orgánoch členmi SPK, a to podľa ich doterajších poslaneckých či profesijných skúseností. MsZ to v hlasovaní nerešpektovalo. V 31-člennom zastupiteľstve má 24 poslancov klub Za lepšiu Trnavu primátora Bročku, šiesti zo zostávajúcich poslancov sa spojili do SPK.

Odišli z rokovania

„K schôdzi sme k zostaveniu orgánov dostali vopred iba nekompletné podklady bez mien, konkrétne nominácie až v prestávke rokovania,“ konštatoval Baroš. Klub postupne na rokovaní predkladal pozmeňovacie návrhy v zmysle svojich pôvodných nominácií. „Ani jedna z pripomienok nebola akceptovaná,“ doplnil. Bročka na rokovaní uviedol, že predložený návrh má iba informatívny charakter.

Následne na to SPK na protest odišiel z rokovania MsZ. Poslanec Rastislav Mráz dodal, že na ustanovujúcom zastupiteľstve boli porušené aj ustanovenia rokovacieho poriadku. „Neskoré doručenie materiálov vnímam ako zámer, aby sme nestihli včas a razantne na nominácie zareagovať,“ povedal.

Prečítajte si tiež

Upozornil, že podľa rokovacieho poriadku pri predložení nominácií do mestskej rady, zodpovedajúcich politickej sile klubov v MsZ, sa hlasuje vcelku. „My sme takúto jasnú požiadavku dali, napriek tomu nebola akceptovaná a boli za nás vymenené mená bez toho, aby SPK dal súhlas,“ doplnil.

Bez kompromisov

Klub Za lepšiu Trnavu prostredníctvom predsedu Marcela Krajča reagoval, že nebol SPK pred MsZ oslovený so žiadosťou o rokovanie o zložení komisií. „E-mailom bol oslovený primátor, ktorý odpísal, že v tomto zaujíma stanovisko mestské zastupiteľstvo a nie on,“ uviedol v stanovisku. Napriek tomu bol návrh SPK na ich klube interne prerokovaný a klub sa snažil podľa Krajča s tým stotožniť v maximálnej akceptovateľnej mi­ere.

Dodal, že obidve nominácie SPK do mestskej rady neboli akceptované, ale „klub Za lepšiu Trnavu ponúkol alternatívu v podobe iných kandidátov SPK tak, aby bol zachovaný príslušný počet členov v mestskej rade“. Podľa jeho vyjadrenia z deviatich návrhov SPK pre zloženie komisií bolo akceptovaných šesť. „Som presvedčený, že úlohou poslanca je aj vyjednávanie a robenie kompromisov na dosiahnutie cieľa. SPK si však stál za jedinou alternatívou ich nominácie, čo sme mohli vidieť na MsZ, keď nepredložili žiadny iný návrh, držali sa len pôvodnej verzie a namiesto hľadania kompromisov zo sály odišli,“ konštatoval Krajčo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM