Júlia Vargová Iné športy Šport

Boje o tituly domácich majstrov v cestnej cyklistike: Preteky vyvrcholia v Trnave

Len necelý mesiac nás delí od začiatku bojov o tituly domácich šampiónov v cestnej cyklistike. Spoločné majstrovstvá SR a ČR odštartujú už tradične časovkou jednotlivcov.

Ilustračný obrázok k článku Boje o tituly domácich majstrov v cestnej cyklistike: Preteky vyvrcholia v Trnave
Zdroj: TASR

Časovka jednotlivcov prebehne spoločne pre všetky kategórie vo štvrtok 27. 6. 2019. Majstrovstvá budú pokračovať cez víkend, pretekmi s hromadným štartom a vyvrcholia v nedeľu na obed pretekmi mužov elite. Informoval o tom Slovenský zväz cyklistiky. Záštitu nad podujatím prebrali Peter Bročka, primátor mesta Trnava, Európskeho mesta športu 2020, a Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kra­ja.

„Boje proti chronometru sú situované do lokality k výrobným podnikom v okolí Samsungu Voderady. Na pretekárov čaká rovinatá, no technicky náročná trať so štyrmi, pri mužoch až ôsmimi otočkami a desiatimi kruhovými objazdmi. V elitnej kategórii mužov a U23 dvojnásobkom,“ uvádza sa v tlačovej správe Slovenského zväzu cyklistiky. Ako ďalej dodáva zväz, celková dĺžka trate je 20,5 km, muži a U23 idú trasu dvakrát.

Podľa informácií zo zväzu, po dni voľna majstrovstvá pokračujú cez víkend pretekmi s hromadným štartom. Pre ženské kategórie sa však v danej chvíli podujatie skončí. „Kvôli kolidujúcim štartom s Európskymi hrami v Minsku sa zväzy dohodli na posunutí termínu MSR a ČR v pretekoch s hromadným štartom junioriek a žien na neskorší termín,“ vysvetľuje zväz.

Ako opisuje Slovenský zväz cyklistiky, trať je sformovaná do dvoch základných okruhov. Ten vonkajší povedie smerom k „brtkom“ Malých Karpát a pretekári ho pôjdu celkovo dvakrát. Ponúka niekoľko krátkych a prudších výšľapov a dlhšie stúpanie z Dechtíc k odbočke na Katarínku. Po návrate do Trnavy bude nasledovať niekoľko malých osemnásťkilome­trových okruhov, tie sa pôjdu v „anglickej verzii,“ teda v protismere. Víťaza spoznáme po 125 kilometroch približne na obed. Neskôr sa na trať vydajú dvadsaťtrojkári. Po dvoch vonkajších prejdú mestskými okruhmi sedemkrát, v celkovej dĺžke 155,8 kilometra.

Najväčšiu pozornosť už tradične priťahujú preteky elitných mužov. Vidieť pretekárov svetových kvalít „doma pod oknami“ je skutočný zážitok.

„Na eliťákov čaká okrem vonkajšieho deväť mestských okruhov. Celkovo si však diváci budú môcť tento pohľad vychutnať až osemnásťkrát, keďže jazdci sa budú otáčať na Hlbokej ulici,“ informuje zväz a dodáva, že v spolupráci s RTVS sa pripravuje i priamy prenos elitnej kategórie. Štart tejto kategórie je naplánovaný na 12:00 a predpokladaný príchod do cieľa okolo 16:00. Rozhodcovskému zboru bude po celý čas veliť Slovák Ondrej Bíroš.

Pre nadšencov cyklistiky bude pripravená i fanúšikovská zóna. Hlavné zázemie víkendovej časti pretekov bude situované do zóny pod hradbami na Hlbokej ulici v Trnave.

Pripravený je aj bohatý sprievodný program. V sobotu 29. 6. si aj hobby jazdci môžu vychutnať bezpečné cesty a zapojiť sa do charitatívnej cyklojazdy – Charitatívneho Bercajglu. Jeho trať meria 18 km a ide po malom okruhu majstrovskej trate – teda Trnava a špačinský trojuholník. Štart je naplánovaný na 14:10 priamo na mieste štartu pretekárov.

Cyklojazda je vhodná pre všetkých, ktorí dokážu udržať rýchlosť približne 25 km za hodinu. Štartovné je dobrovoľné a výťažok pôjde na Detské oddelenie Fakultnej nemocnice v Trnave. Každý štartujúci, ktorý venuje viac ako 5 eur, bude odmenený fľašou s podpismi bývalých majstrov (Mareka Čaneckého, Juraja Sagana, Petra Sagana, Romana Kreuzigera a Zdenka Štybara). „Na dobročinné účely sa bude dať prispieť v stánku SZC priamo vo fanúšikovskej zóne počas celého víkendu. Výťažok odovzdá generálny riaditeľ pretekov Stanislav Holec riaditeľovi trnavskej nemocnice po vyhodnotení pretekov elite muži,“ dodáva zväz.

V spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom pripravujú organizátori aj druhú fanúšikovskú zónu – v Špačinciach pri futbalovom ihrisku.

Okrem cyklojazdy bude v sobotu i nedeľu priamo na mieste v spolupráci s trnavskou neziskovkou Tyrnaviavelo výstavný stánok historických bicyklov. V nedeľu sa v programe predstavia mažoretky Tina, malí trialisti z Novo CK trial a uskutoční sa koncert skupiny Hudba z Marsu. Atmosféru celých pretekov budú svojim vystúpením gradovať bubeníci Campana Batucada.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM