Dominika Handzušová Samospráva

Dlho neprístupný priestor otvoria cez víkend verejnosti: Príďte aj vy povedať svoj názor na Parčík Bela IV.

Trnavská mestská samospráva pripravila pri mestskom opevnení výstavu vizualizácií budúceho Parčíka Bela IV. Jeho konečnú podobu môžu ovplyvniť aj pripomienky občanov, ktoré budú formulovať priamo na mieste.

Ilustračný obrázok k článku Dlho neprístupný priestor otvoria cez víkend verejnosti: Príďte aj vy povedať svoj názor na Parčík Bela IV.
Zdroj: Dnes24.sk

Priestor pri mestskom opevnení medzi ulicami Jerichovou a Hornopotočnou bol verejnosti dlho neprístupný. Málokto z Trnavčanov sa doteraz na vlastné oči mohol presvedčiť, že aj tento úsek hradieb je už opravený.

Po hradbách sa dá aj prejsť

Jeho rozsiahla rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 2014. Obnovený bol nielen hradobný múr, ale aj náznak dvoch veží. Práce boli dokončené v marci 2015. „Po prvý raz bolo práve na tomto úseku opevnenia osadené aj zábradlie umožňujúce bezpečný pohyb po ochodzi. Vďaka tomu naše mestské opevnenie získalo nový rozmer a neplní iba úlohu vizuálneho efektu, ale je aj funkčne začlenené do organizmu mesta,“ informovala Jana Gmitterová z referátu komunikácie mesta Trnava.

„V bezprostrednej blízkosti tejto časti mestských hradieb by mal vzniknúť Parčík Bela IV. ako unikátna spoločensko-oddychová zóna, ktorá poskytne návštevníkom nielen možnosť príjemného posedenia, ale aj priestor s historickou atmosférou, ktorý sa bude využívať na organizovanie komorných kultúrnych akcií pod holým nebom,“ dodala Gmitterová.

Podobu môže ovplyvniť aj verejnosť

V sobotu 25. júla a v nedeľu 26. júla od 8:00 hod. do 20:00 hod. si v budúcom Parčíku Bela IV. môžete pozrieť výstavu jeho vizualizácií. Konečná podoba bude korigovaná podľa podmienok Krajského pamiatkového úradu v Trnave a relevantných pripomienok občanov, ktoré budú môcť formulovať priamo na mieste.

„Na vizualizáciách umiestnených priamo v priestore budúceho parku budete môcť vidieť nielen rámcovú predstavu úpravy podľa overovacej štúdie z decembra 2013, ale aj fotografie stavu opevnenia pred rekonštrukciou a základné historické informácie o tejto časti mestského opevnenia,“ opísala výstavu Gmitterová.

Čítajte tiež: Mesto chce novú oddychovú zónu pri severných hradbách: Vyjadrite aj vy svoj názor!

Foto: mesto Trnava

Vizualizácia oddychovej zóny pri severných hradbách
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM