Monika Hanigovská Rôzne

Do Trnavy sa vráti kus histórie: V centre mesta bude časť Dolnej brány a barbakanu

Trnava je o čosi bližšie k hmatateľnému stvárneniu Dolnej brány a stredovekého barbakanu. Pozrite si vizualizácie tejto lokality. Tá by mohla vyrásť do konca roka.

Ilustračný obrázok k článku Do Trnavy sa vráti kus histórie: V centre mesta bude časť Dolnej brány a barbakanu
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto vráti kus dávnej histórie do centra mesta. Archeologické nálezy, ktoré boli realizované v rokoch 2015 a 2016 odkryli základ pôvodnej Dolnej brány trnavského mestského opevnenia.

Výskum na Námestí SNP oproti budove okresného súdu, priniesol mimoriadne zaujímavé výsledky, ktoré predstihli očakávania odborníkov. Teraz si však pozrite, aké ďalšie plány má mesto s tamojšou lokalitou. Pozrite sa aj na zaujímavé vizualizácie.

Mesto v minulom roku nechalo osadiť mikropilóty a železobetónovú základovú dosku. Tento rok by si Trnavčania mohli na vlastné oči v náznakoch pripomenúť, ako to vyzeralo v meste pred dvoma storočiami.

„Chceli by sme, aby Dolná brána bola počas tohto roku dokončená. Pretože momentálne sme už v istej fáze jej samotnej prezentácie. Na základe konzultácie s Krajským pamiatkovým úradom bolo rozhodnuté, že múry Dolnej brány majú byť vytiahnuté do výšky 60 centimetrov, respektíve 80 centimetrov v prípade samotnej veže,“ prezradil pre náš spravodajský portál hovorca mesta Pavol Tomašovič.

„Momentálne mesto zaujíma to, aby bol nalez zaarchivovaný a aby bola lokalita zviditeľnená pre ľudí, ktorí pôjdu práve okolo nej,“ doplnil nám hovorca mesta.

Zdroj: Mesto Trnava

Pod dohľadom umeleckého-remeselného pracovníka

Na celej ploche budúcej prezentácie boli už odkopané súčasné povrchy za účelom zistenia skutočnej šírky a technického stavu pozostatkov základovej konštrukcie. Pôvodnú tvár tejto lokalite navráti umelecko-remeselný pracovník spolu s reštaurátorom.

„Murárske práce na novej výmurovke brány zrealizuje s použitím vápennej malty umelecko-remeselný pracovník pod dohľadom reštaurátora. Vybrané a očistené tehly dobrej kvality budú opätovne použité. Koruna muriva bude vytvorená zo starej tehly kladenej po obvode napevno. Na vnútornej ploche koruny muriva má byť použitá stará ostro pálená tehla, spevnená v škárach živicovou kamienkovou zmesou, ktorá umožní vsakovanie vody do podkladového kameniva,“ informuje mesto vo svojej správe, pričom zrážková voda bude odvádzaná vnútorným odvodňovacím žľabom.

Aj „vlčia jama“

Súčasťou prezentácie bude úprava pôvodnej „vlčej jamy“, s vrchnou vrstvou z dekoračného kameniva. „Počíta sa aj s náznakovou konštrukciou voľakedajšieho mosta nad vlčou jamou z dubového dreva, ktorú vytvorí umelecký tesár ovládajúci prácu s historickými konštrukciami. Drevo musí byť ručne opracované a namorené. Spoje budú doplnené kovovými prvkami z dielne umeleckého kováča,“ informuje ďalej mesto.

Ako avizuje ďalej mesto, podľa uzatvorenej zmluvy o dielo vynaloží mestská samospráva na prezentáciu Dolnej brány 179 880, 55 eur.

Pre akési zaujímavé porovnanie, zbúranie Dolnej a Hornej brány pred dvesto rokmi malo stáť trnavský magistrát rovných 600 zlatých.

„Vystavajú“ vežu technológie?

Zisťovali sme ďalej, či mesto nechá postaviť aj informačnú tabulu pre Trnavčanov, či návštevníkov mesta. „Zatiaľ v tomto štádiu, v rozpočte týchto prác nie je zahrnutá informačná tabuľa ale budeme to určite zvažovať,“ preradil P. Tomašovič. Súčasne nás informoval aj o ďalšom lákavom prvku, ktorý by mohol zatraktívniť tamojšiu lokalitu.

„Zvažujú sa dokonca aj tie možnosti, že by z jednej strany mohli vidieť okoloidúci určitými technológiami, ako pôvodne veža vyzerala. Ale to je otázka ďalšieho konania,“ prezradil hovorca.

Stále hľadajú možnosti

Mesto stále rieši Súsošie Víťazstva, ktoré Trnavčania skôr poznajú pod názvom Pamätník osloboditeľov, ležiaci v skúmanej lokalite. „Mesto pôvodne chcelo riešiť celú skúmanú lokalitu. Aj námestie ale tam nastal problém z hľadiska statického. Preto rekonštrukcia tejto námestnej časti nebola zaradená do rozpočtu. Mesto však hľadá prirodzene stále spôsob ako uchovať pamätník a zároveň zrekonštruovať daný priestor,“ uzavrel Pavol Tomašovič.

VIZUALIZÁCIA: Dolná brána mestského opevnenia sa v náznakoch vráti do centra
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Vizualizácie: Ateliér DV

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM