Dominika Handzušová Správy

Lávku cez Hlbokú čakajú úpravy: Zeleň má spríjemniť horúčavy a zmierniť vietor

V betónovej džungli rozkvitne zeleň. Mesto Trnava chce najmä zmierniť prehrievanie slnečnými lúčmi a spomaliť prúdenie vzduchu pri veternom počasí. Prečítajte si, akými krokmi to chce dokázať.

Ilustračný obrázok k článku Lávku cez Hlbokú čakajú úpravy: Zeleň má spríjemniť horúčavy a zmierniť vietor
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Najfrekventova­nejšiu pešiu trasu mesta, po ktorej denne prejde približne desaťtisíc ľudí, čaká úprava. Vzhľad lávky na Starohájskej zjemní vhodná výsadba a popínavá zeleň.

Zmierni klimatický extrém

Toto ozelenanie sa uskutoční aj na základe odporúčaní projektu Mestá odolné na dopady zmeny klímy – trnavská inšpirácia. Mesto Trnava ho realizuje v rámci Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce od 26. marca 2013 do 28. februára 2015. Projekt tak priniesol už výsadbu na Clementisovej či Tehelnej ulici. Samospráva tak chce prispieť k zmierneniu dopadov zmeny klímy na mieste, kde je klimatickým extrémom vystavený značný počet rizikových skupín obyvateľov.

Dôležitá je aj estetická stránka budúcich úprav. Uvažuje sa o niekoľkých variantoch ozelenenia. „Najvýznamnejšiu úlohu v nich má popínavá zeleň na oporných konštrukciách v kombinácii s kríkmi a menšími stromami v nádobách a väčšími, rýchlo rastúcimi stromami aj mohutnejšími popínavými rastlinami vysadenými priamo v pôde v bezprostrednej blízkosti lávky tak, aby vytvorili synergický estetický aj ochranný efekt,“ informuje hovorca mesta Pavol Tomašovič.

„Na základe všeobecných meraní sa dá očakávať, že zeleň po dosiahnutí svojich prirodzených rozmerov dokáže zlepšiť mikroklímu a v letných horúčavách zníži teplotu na lávke minimálne o štyri stupne,“ dodal hovorca.

Aké stromy, kríky a trvalky chcú vysadiť?

Trávniky popri lávke by mali byť upravené do vsakovacích rigolov, kde by bola odvedená dažďová voda z lávky na zavlažovanie. Uvažuje sa o vysadení rýchlorastúcich vysokých stromov ako sú napríklad platany, jasene, javory či topole, ktoré v dospelosti prerastú výškovú úroveň lávky a dajú sa upravovať rezom podľa jej potrieb. Do pôdy k oporným konštrukciám alebo priamo k múru lávky by mali byť vysadené aj mohutné popínavky ako pavinič päťlistý, stavikrv baldžuánsky, wisteria čínska alebo pavinič trojlaločný.

Mobilná zeleň na lávke by mohla pozostávať z väčších krov a menších stromčekov ako napríklad muchovník, sumach, jaseňovec, štedrec, atď., a z popínavých rastlín menšieho vzrastu, znášajúcich aj horúčavy, sucho, vietor či mráz. Do úvahy prichádzajú napríklad akébia, vlkovec, trúbkovec, plamienky, viniče alebo brečtan.

„Všetky navrhované popínavky, väčšie i menšie, sa vyznačujú krásnym kvitnutím, zaujímavými tvarmi listov či atraktívnym jesenným sfarbením, brečtan ostáva zelený aj v zime,“ opisuje štúdia.

Podrast v nádobách budú tvoriť trvalky, viaceré z nich sa už osvedčili aj v iných výsadbách v meste. Aj pri ich výbere sa bude prihliadať na odolnosť voči extrémnym podmienkam. Počíta sa napríklad s okrasnými trávami, kosatcami, astrovkami, rozchodníkmi, kocúrnikmi, veronikou, jukou, atď.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM