Správy

MEGA objav archeológov: V Bielom Kostole našli aj celú nádobu z doby kamennej

Čo vysoká nádoba ukrýva budú skúmať na univerzite. Zlato ani mince to však zrejme nebudú.

Ilustračný obrázok k článku MEGA objav archeológov: V Bielom Kostole našli aj celú nádobu z doby kamennej
4
Galéria

Objemnú zásobnicovú, zhruba 90 centimetrov vysokú nádobu, v ktorej je pravdepodobne uskladnené obilie alebo zvyšky jedál ľudí doby kamennej, našli archeológovia pri výskume v obci Biely Kostol pri Trnave.

Katedra klasickej archeológie Trnavskej univerzity (TU) v Trnave tam v týchto týždňoch skúma plochu určenú na komunikáciu budúceho obytného súboru. Informoval o tom vedúci tímu, dekan Filozofickej fakulty TU Erik Hrnčiarik.

Prečítajte si tiež

Kedysi tam bol lužný les

Archeológovia neprišli do Bieleho Kostola po prvýkrát. V priebehu desaťročí sa tam výskumy konajú priebežne, keďže lokalitu si ľudia vyhliadli na bývanie už pred viac ako 7 000 rokmi a nesie po nich rozsiahle stopy.

„Plocha nášho aktuálneho záchranného výskumu má rozlohu 2,5 hektára, z väčšej časti sme na nej zachytili bývalý močiar a zaniknutý lužný les. Na okraji potom známky osídlenia od doby kamennej cez dobu bronzovú, železnú s doloženou prítomnosťou Keltov, končiac stredovekým osídlením a zákopmi protitureckej obrany,“ uviedol. V krajine, kde sa doteraz nachádza úrodná pôda najvyššej kvality, s vodným prvkom a blízkymi Malými Karpatmi takéto husté osídlenie nie je podľa neho výnimočné.

Investor plánuje výstavbu

„Predtým, ako sme začali s vykopávkami, sme lokalitu, kde investor plánuje výstavbu, preskúmali georadarom. Ten nám určil konkrétne ciele nášho výskumu,“ opísal Hrnčiarik. Sú tam početné pozostatky po kolových domoch, zásobnicové jamy, ktoré po použití slúžili ako odpadové, pece pre kuchyňu i na tavenie železa. Odpadové jamy sú významnou zásobnicou informácií, našli v nich keramiku, kosti, potreby domácností a iné. Predpokladajú, že do konca výskumu sa prepracujú až po bývalé pohrebisko.

„S hrobmi bežných ľudí, ktoré boli podľa všetkého vykradnuté. Žiaľ, ako sa ukazuje, dialo sa tak už krátko po pochovaní,“ doplnil Hrnčiarik.

Výnimočné rozhodnutie

Ako dodal, archeológovia sa do lokality vrátia pravdepodobne v krátkej dobe. Investor vložil financie aj do budúceho výskumu, ktorý sa predpokladá na parcelách jednotlivých rodinných domov, ktoré tam majú vyrásť.

„Je to výnimočné rozhodnutie. Zabezpečil tak, že stavebníci nebudú mať problém vpustiť archeológov do svojich dvorov, ak nebudú musieť za ich prácu platiť oni. Stretávame sa skôr s opačným prístupom,“ uzavrel Hrnčiarik.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Archeologický výskum v Bielom Kostole pri Trnave
4
Galéria

Ďalší úspešný týždeň za nami 🏺so sújamami, hrncami, zmzlinou a slniečkom 🤪❤️🤪

Posted by Katedra klasickej archeológie FF TU on Sunday, July 23, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM