Monika Hanigovská Rôzne

Na ktoré si vyrazíte práve vy? TOP 10 októbrových podujatí v Trnave a okolí

Október už prichádza. V Trnave a okolí je naplánovaných viacero zaujímavých podujatí. Vybrali sme z nich tie, ktoré považujeme za najzaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku Na ktoré si vyrazíte práve vy? TOP 10 októbrových podujatí v Trnave a okolí
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavý projekt: Festival ZOOM+

30. september, 1. október, od 19.00, Kina Hviezda

Projekt patrí medzi stálice. Deviaty ročník Zoom+ a cappella festival priblíži vokálnu hudbu. Capella telesá potešia mnohých návštevníkov, pretože sú zmesou z celej Európy. Posaďte sa do mäkkých sedákov v Kine Hviezda a oddýchnite si od mestského hluku, či zhonu. Lákadlom budú tri skupiny. Projekt odštartuje už piatok, 30.septembra rakúska skupina Trio. Poslucháčov uvítajú 3 hlasy, ale jeden zvuk. Ďalším lákadlom večera bude skupina The Quintessence z Gruzínska, ktorá je vysoko oceňovaná ako jazzová vokálna formácia. Štvorčlenná skupina sa môže popýšiť viacerými cenami z renomovaných a cappella festivalov po celom svete. Sobota, 1. októbra sa bude zase niesť v rytme „bez hraníc". Vokálna Fínska skupina Rajaton prinesie poctivý pop aj mainstream konvenciu. Všetky koncerty sa začínajú o 19.00 hodine.

EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY v Trnave

1. október, centrum Trnavy

Cieľom projektu je povzbudiť samosprávy, aby podporili alternatívy osobných motorových vozidiel. Projekt, ktorý je sprevádzaný bohatým programom sa presunul pre nepriaznivé počasie na prvý októbrový deň. Prichystaný zaujímavý sprievodný program poteší mnohých.

Blšák

1.október, od 09.00, Hlavná ulica, Trnava

Októbrový Blšák na Hlavnej sa stane miestom pre 80 predajcov, u ktorých si môžete zakúpiť zachovalé sezónne oblečenie, topánky, potreby do domácnosti, drobný nábytok, či dekoratívne doplnky za priaznivé ceny. Priaznivci jemného porcelánu, unikátnych kníh, či starožitností si tiež prídu na svoje.

Fraštacký sympaťák

2. október, od 09:45, Amfiteáter Zámocká záhrada, Hlohovec

Všetci milovníci štvornohých chlpáčov sa majú na čo tešiť. Už v nedeľu 2. októbra 2016 sa na Amfiteátri v Zámockej záhrade v Hlohovci pod záštitou Slovenskej aliancie ochrancov zvierat uskutoční zaujímavá akcia pri príležitosti medzinárodného dňa zvierat – výstava psov s názvom Fraštacký sympaťák. Prichystaný je aj zaujímavý sprievodný program.

Jesenné putovanie po vinohradoch

Štart: 8. október o 09:00, Urbánok

Na svoje si počas októbra prídu aj milovníci turistiky. Prvou akciou, na ktorú sa môžu tešiť je Jesenné putovanie po vinohradoch. Jeho cieľom je bližšie zoznámenie s Hlohovecko-Šintavskou vinohradníckou oblasťou, s pestovateľmi hrozna a s producentmi vín tejto oblasti. Nadviazanie na dávnu históriu priateľských pochodov vinohradmi a hajlochmi, spojených s návštevou vyhliadkových bodov na krásy Považia.

Fraštacký trh – jesenná edícia

8. október od 9:00 do 17:00, Park pri Františkánskom kláštore, Hlohovec

Počasie spôsobilo, že sa podujatie, ktoré majú mnohí v obľube, muselo presunúť. Na ďalšie pokračovanie Fraštackého trhu v Hlohovci, sa môžete tešiť počas druhej októbrovej soboty. Fraštacký trh je spojením farmárskeho trhu s prezentáciou a predajom tovaru od rôznych predajcov z nášho mesta ale aj širokého.

Koncert: Hudba Trnave 2016

7.október, 8. október, 9.október, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Trnava, Kaštieľ v Dolnej Krupej

Koncerty 14.ročníka Slovenského festivalu umenia Hudba Trnave 2016 prinesú lákavý program. Hlavným organizátorom festivalu je Moyzesovo kvarteto, komorný súbor mesta Skalica. V Synagóge sa budú konať dva koncerty v rámci Slovenského festivalu umenia Hudba Trnave 2016, pričom tretí sa uskutoční v kaštieli v Dolnej Krupej. Program festivalu odštartuje 7. október o 19 hodine v Synagóge. Poslucháčom zahrá Miriam Rodriquez-Brüllová a Moyzesovo kvarteto. Antonio Vivaldi, Nicolo Paganini, Federico Moreno Torroba, Mario Castelnuovo-Tedecso sa bude ozývať sálou.

8. októbra sa program presunie do kaštieľa v Dolnej Krupej už o 17 hodine. Poslucháčov privíta Bratislavské gitarové kvarteto, Moyzesovo kvarteto, Martin Krajčo – gitara a Ján Slávik – violončelo. Diela Vladimíra Godára, Luigia Boccherina, Lea Brouwera, Carla Domenicona, budú hlavným lákadlom večera.

Posledný hudobný večer sa uskutoční 9. októbra opäť v Trnavskej synagóge. Vystúpi Matúš Jakabčic Quartet, Ondřej Štveráček – tenor a soprán saxofón, Matúš Jakabčic – gitara, Tomáš Baroš – kontrabas a Marián Ševčík – bicie. Hudobný program sa bude niesť skladbami Matúša Jakabčica a dvoch evergreenov.

Suchoňovo kvinteto a Matej Arendárik

9. október o 17:00, Empírové divadlo v Hlohovci

Koncert z cyklu komorných koncertov B-dur prinesie zvučné mená z komorného súboru Štátneho komorného orchestra Žilina Suchoňovo kvinteto. Umelci absolvovali aj úspešné turné v Spojených štátoch amerických, kde uviedli spolu 20 koncertov v 11 štátoch v takých kultúrnych centrách ako napríklad Jackson, Augusta či Atlanta.

Jesenný pochod HP

Štart: 15. október 7:00 – 9:00, Železničná stanica Hlohovec

V októbri sa dá tešiť aj na skutočnú turistickú chuťovku – Jesenný pochod HP. Milovníkov pohybu čaká tradičná trasa z Hlohovca po úpätí Považského Inovca, ktorý je pre mnohých vďaka jesenným farbám práve v tomto období najkrajší. Dĺžka trasy je od 13 do 37 kilometrov.

Divadlo: Sluha dvoch pánov

17. október, o 19.00, Divadlo Jána Palárika v Trnave

Najznámejšia komédia talianskeho majstra veseloherného žánru Carla Goldoniho sa po vyše päťdesiatich rokoch vracia na javisko trnavského divadla. Goldoni vo svojej tvorbe vychádzal z tradície jednej z najvýraznejších škôl európskeho komediálneho divadla z commedie dellʼarte, inšpiroval sa jej originálnymi príbehmi, iskrivými situáciami i populárnymi typmi postáv. Sluha dvoch pánov je jedna z najpopulárnejších a najúspešnejších hier, ktoré uvádzajú divadlá po celom svete, táto hra ponúka výnimočnú rolu pre majstrov hereckého umenia – hlavnú postavu sluhu Truffaldina, ktorý si trúfa naozaj na všetko. Každú situáciu a každý problém rieši originálnym a najmä vtipným spôsobom. Autor však o nič neochudobňuje ani ďalšie postavy. Hoci v hre ide o vážne veci lásky, ba aj o život, dominuje jej séria komických zámen, omylov a nedorozumení. V režijnom naštudovaní Juraja Bielika sa môžu diváci okrem plejády zábavných postáv a situácií tešiť aj na živý hudobný sprievod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM