Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Oslava vína a vinohradníctva sa blíži: Stredoveká prešovačka láka malých aj veľkých

Na Stredovekú prešovačku sa môžeme tešiť už onedlho. Kráľovská atmosféra poteší milovníkov dobrého vína a zábavy aj na konci tohto leta.

Ilustračný obrázok k článku Oslava vína a vinohradníctva sa blíži: Stredoveká prešovačka láka malých aj veľkých
56
Galéria
Zdroj: Trnava Tourism

Stredoveká prešovačka poteší všetkých milovníkov dobrého vína, histórie a zábavy už siedmy rok v poradí. Centrum Trnavy bude patriť tomuto jedinečnému podujatiu už od piatka 30. augusta od 15:00. Na nádvorí trnavskej radnice ochutnáte tie najlepšie vína z regiónu.

„Začiatok vinárskej a vinohradníckej sezóny sa v minulosti spájal s poriadnou veselicou. Ženy v kadiach šliapali hrozno, naokolo vyhrávala historická hudba a všade rozvoniavalo víno. Dnes tomu nie je inak. V regióne Trnava sa túto výnimočnú tradíciu snažia každý rok uchovať pre budúce generácie a priblížiť ľuďom jej bohatú históriu. V minulosti totiž patril Malý Rím medzi najdôležitejšie lokality Uhorska a bol známy aj svojimi vinicami a výborným hroznom,“ informuje radnica na svojej stránke.

„Aj tento rok sa návštevníci môžu tešiť na rôzne scénky, prostredníctvom ktorých ich vtiahneme do stredoveku. Nebude chýbať šliapanie hrozna, prešovanie hrozna, súťaže pre deti i dospelých. Súčasťou programu bude vystúpenie bubeníkov i činohry,“ hovorí Michaela Potočárová, riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism pre mestský web.

Ak ďalej informuje mesto, hlavný program sa nebude týkať len samotného prešovania hrozna. Posledný prázdninový víkend si prostredníctvom príbehu, ktorý vinársku tradíciu Regiónu Trnava sprevádza dodnes, môže užiť celá rodina.

„Najprv začneme v 14. storočí, kedy trnavskí vinári žiadali Ľudovíta I. o povolenia na predaj a robenie vína vo viechach. Návštevníci nahliadnu aj do kráľovskej kancelárie, kde sa pobavia na vtipných scénkach,“ dodáva Michaela Potočárová.

„V rámci 16. storočia sa ocitnete spolu s Landkschnechtami v Trnave na trhu, kde bude stredoveká zábava, vystúpenia kaukliarov, akrobatov a tiež ukážky šermiarskych súbojov,“ láka mesto. Veselé scénky prenesú návštevníkov do baroka a nebude chýbať ani šliapanie hrozna v kadi bosými nohami krásnych dievčat či ochutnávka vín.

„Stredoveká Prešovačka je zadarmo a vhodná pre všetky vekové kategórie, teda aj pre rodiny s deťmi, ktoré sa naučia viac o pestovaní viniča a výrobe vína hravou formou. Pripravené sú pre vás aj gastropochúťky, vynikajúce vína od vinárov z malokarpatského regiónu, ktoré sú ocenené medailami na svetových súťažiach,“ uzatvára Michaela Potočárová.

Foto: ilustračné

Nechajte sa nalákať atmosférou Stredovekej prešovačky vo videu Regiónu Trnava.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM