Správy

Pomôžu po výbuchu a aj po záplave: Centrálny krízový fond podporí Biely Kostol a Trstín

Obce Biely Kostol a Trstín dostanú tisíce eur z Centrálneho krízového fondu TTSK.

Ilustračný obrázok k článku Pomôžu po výbuchu a aj po záplave: Centrálny krízový fond podporí Biely Kostol a Trstín
19
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Rada Centrálneho krízového fondu (CKF) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) rozhodla o poskytnutí nenávratného finančného príspevku vo výške 5-tisíc eur pre obec Biely Kostol pri Trnave. Financie sú určené na pomoc pri odstraňovaní odpadov a sutín z verejného priestranstva po nedávnom výbuchu plynu v bytovke na Potočnej ulici. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.

Členovia rady odsúhlasili tiež poskytnutie príspevku 3-tisíc eur pre obec Trstín na pomoc pri odstraňovaní následkov po záplavových dažďoch z mája tohto roka.

Rada rozhodla aj o vyhlásení novej výzvy na preventívne opatrenia pred krízovými udalosťami. Žiadosti o poskytnutie finančného príspevku je potrebné zaregistrovať najneskôr do 30. júna 2023.

Finančná poistka

„Aktuálne má CKF 63 členov, ide o mestá a obce, ktoré uhradili členský príspevok na rok 2023. Výzva je pre projekty na výstavbu vodozádržných opatrení súvisiacich s protipovodňovými aktivitami či zelených striech. Žiadatelia môžu z fondu získať až 3-tisíc eur. Navyše popri náročnej hospodárskej situácii sa TTSK rozhodol znížiť mieru spolufinancovania žiadateľov z 25 percent na päť percent,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

CKF vznikol v roku 2009 na základe memoranda o partnerstve a spolupráci krajskej samosprávy a regionálnych združení miest a obcí Trnavského kraja.

Pre členské obce a mestá predstavuje poistný nástroj, z ktorého môžu získať finančný príspevok na úhradu časti výdavkov spojených s odstraňovaním následkov prírodných pohrôm či nepredvídateľných udalostí. V rámci vyhlasovaných výziev je možné žiadať aj o príspevok na realizáciu preventívnych opatrení.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Výbuch v bytovke v obci Biely Kostol
19
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM