Dominika Handzušová Správy

Poslanci odklepli akčný plán: TIETO parky, ulice a fontány sa dočkajú rekonštrukcie

Jedným z prvých bodov programu mestského zastupiteľstva bolo hlasovanie o zaujímavom strategickom dokumente. Trnava sa vďaka nemu chce lepšie brániť vlnám horúčav.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odklepli akčný plán: TIETO parky, ulice a fontány sa dočkajú rekonštrukcie
Foto: Dominika Handzušová

Po pripomienkach a diskusii bola Stratégia adaptácie na dopady zmeny klímy schválená. Mesto Trnava by sa vďaka nej malo lepšie brániť horúčavám. Ako vlastne vyzerá akčný plán?

Stratégia adaptácie vyjadruje ako a prostredníctvom čoho chce mesto Trnava dosiahnuť v najbližších desiatich rokoch stanovené ciele v danej oblasti. Napĺňať sa bude prostredníctvom ôsmich programov v rámci ktorých sa stanovujú opatrenia a jednotlivé aktivity.

Pôjde napríklad o tienenie a ochladzovanie verejných priestranstiev a vnútorných priestorov budov. Opatrenia zahŕňajú aj informačné vzdelávacie aktivity pre občanov, či systém včasného varovania.

Založiť by sa mali aj nové parky a stromoradia, alebo vytvoriť priestory na bezplatné ochladenie a osvieženie. Plán počíta aj s rizikovou skupinou obyvateľov.

Viac stromov a zelene

V rámci programu tienenia verejných priestranstiev je už známy projekt ozelenenia a tienenia lávky na Starohájskej. Mesto chce obstarať aj projekty dočasného tienenia pešej zóny na Hlavnej a Trojičnom námestí, či na Štefánikovej ulici. Tá by sa mala dočkať aj rekonštrukcie, vrátane stromoradia a tieniacej zelene, rovnako ako Halenárska, Hollého a Šrobárova. Obdobná rekonštrukcia sa dotkne aj ulice a chodníka na Kukučínovej či Markovičovej.

Mesto chce ďalej dotvoriť obytné súbory tieniacou zeleňou, a to v rámci humanizácie betónovej plochy za Merkúrom, a obytných súborov Zátvor (dvory 1, 2 a 3), Vodárne a Hospodárskej (ulice A. Kubinu a Čajkovského). Verejne prístupný areál AŠK Slávia by mal byť dotvorený výsadbou stromovej a tieniacej zelene. Dotvoriť by sa mali detské ihriská, areály školských zariadení a parkoviská tak, aby sa zvýšilo ich tienenie. To by sa malo zvýšiť aj v presklených prístreškoch na zastávkach MAD.

Zrekonštruujú parky a fontány

Program ochladzovania verejných priestranstiev počíta s rekonštrukciou a pokračovaním výstavby mestských parkov. Rekonštruovať sa má parčík M.R. Štefánika, detské ihrisko a verejný fitpark v areáli AŠK Slávia, či priestor pri Evanjelickom dome. Rekonštruovať sa má i parku pri Kalvárii a Ružový park. Výsadba počíta s druhou etapou Univerzitného parčíka.

Mesto chce obstarať projekt pre založenie novej plochy zelene vrátane vodnej plochy pre Parčík Rybníková, ale aj v prihradobnom priestore pri hasičoch, kde by mal vzniknúť Parčík Bela IV.

Trnava počíta so sprevádzkovaním fontány na Ulici Hospodárskej a rekonštrukciou fontány na Ulici Vl. Clementisa – pri bowlingu, na Námestí SNP, fontán Dievča s húskou a Chlapec s rybou na Študentskej ulici, v parku A. Bernoláka, pitnej fontány na Divadelnej ulici, či rekonštrukciou fontány v parku J. Kráľa. Tu chce tiež obnoviť nepriepustnosť dna jazierka. Dokončiť by sa mala okrasná fontána pri zdravotnom stredisku na Tajovského.

Rizikové skupiny

Program pre rozvoj správnych vzorcov správania sa počas horúčav počíta napríklad s projektom zverejňovania informácií. Zahŕňa tiež sprístupnenie priestorov s pitnou vodou v budovách mestského úradu, kina Hviezda a športovej haly Družba. Akčný plán počíta aj s rizikovými budovami – Stredisko sociálnej starostlivosti na Clementisovej a trnavské materské školy. Starší ľudia a deti do štyroch rokov totiž patria v prípadoch horúčav do rizikovej skupiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM