Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Šľachetný počin trnavských študentiek: Koncertom chcú pomôcť predčasniatkam

Študentky Gymnázia Angely Merici organizujú benefičný koncert pri príležitosti dňa rodičov predčasne narodených detí.

Ilustračný obrázok k článku Šľachetný počin trnavských študentiek: Koncertom chcú pomôcť predčasniatkam
11
Galéria
Zdroj: TASR

Benefičný koncert sa uskutoční 3. mája o 18:00 vo Veľkej sále Malého Berlína. S cieľom pomôcť predčasne narodeným deťom a ich rodičom vystúpia Street beats crew Trnava a OutBack cz. Vstupné je dobrovoľné.

Výťažok z koncertu je určený pre OZ Malíček, ktoré vzniklo z iniciatívy rodičov predčasne narodených detí.

„Vieme z vlastnej skúsenosti, že predčasné narodenie je pre rodinu i dieťa obrovská psychická záťaž a aj tá najlepšia zdravotná starostlivosť nedokáže zmierniť všetky jej následky na psychiku a vzťahy v rodine,“ vysvetľuje združenie na svojej stránke.

OZ Malíček sa snaží byť akýmsi mostom medzi rodinami a odbornou verejnosťou. Chce predovšetkým prispieť k zlepšeniu starostlivosti o nedonosené deti a ich rodiny. „Participujeme na rôznych projektoch, snažíme sa o zviditeľnenie problematiky predčasných pôrodov, starostlivosti o “predčasniatka” a o komplexnú starostlivosť o rodiny,“ dodáva občianske združenie na svojej stránke.

Podľa informácii z OZ Malíček sa aktuálne každé deviate dieťa na Slovensku narodí predčasne.

To predstavuje päťdesiat percentný nárast predčasniatok za ostatných desať rokov. Šesťsto predčasniatok patrí k najrizikovejším, pričom ich váha nepresiahne ani 1500 g. Hranicou pre označenie predčasniatok je tridsiaty siedmy týždeň tehotenstva.

Foto: ilustračné

V galérii si môžete pozrieť, ako predčasniatkam pomáhajú chápadielka háčkovaných chobotničiek, ktoré detičkám pripomínajú pupočnú šnúru mamy. Vďaka silnému úchopovému reflexu ich nepustia z ruky a nevyťahujú si zavedené sondy a kanyly.

Chobotničky pre deti v inkubátoroch
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM