Kultúra

Staňte sa súčasťou sveta divadla: V Trnave vzniká Detská divadelná akadémia

Detskú divadelnú akadémiu s podtitulom Staň sa súčasťou sveta divadla otvára pre žiakov základných škôl trnavské Divadlo Jána Palárika.

Ilustračný obrázok k článku Staňte sa súčasťou sveta divadla: V Trnave vzniká Detská divadelná akadémia
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Po priaznivej odozve na prvý prázdninový divadelný tábor počas tohto leta sa divadlo rozhodlo pre dlhodobý projekt. V akadémii chce ponúknuť deťom možnosť objaviť v sebe doteraz netušené talenty.

Prvoradým cieľom však je vytvárať v tejto generácii vzťah k divadlu, predstavovať ho ako atraktívny formát, ktorý prináša nezameniteľný zážitok.

Deti sa budú stretávať v dramatickej, výtvarnej a dielni tvorivého písania, ako uviedla pre TASR koordinátorka projektov pre deti a mládež v DJP Ivica Franeková, raz v týždni. Prihlásiť sa môžu staršie i mladšie deti, rozdelené budú podľa veku do skupín.

Talentové skúšky sa uskutočnia 8. septembra. „Budú s nimi pracovať interní pracovníci divadla, ktorí sa podelia o svoje skúsenosti,“ dodala Franeková s tým, že DJP nechce byť konkurenciou základnej umeleckej škole.

Výchovno-vzdelávacie aktivity DJP sú primárne cielené na stredné školy, ktoré majú rovnakého zriaďovateľa ako divadlo – Trnavský samosprávny kraj. „Detský divák je pre nás dôležitý. Ak chceme, aby divadlo rezonovalo, musíme s ním pracovať ešte intenzívnejšie,“ konštatovala Franeková.

Divadlo má podľa jej slov čo ponúknuť, možnosti si vyskúšalo v uplynulej sezóne aj v rámci tvorivých dielní. Dielne povedú tvoriví pracovníci divadla, vrátane hercov, dramaturgičky a ďalších.

„Deti sa budú učiť robiť divadlo zážitkovou formou, čakajú ich aj víkendové workshopy. Naším zámerom je, aby na konci sezóny vzniklo spoločné predstavenie, malí herci zahrajú, čo v dielni tvorivého písania vznikne a scénu a kostýmy navrhnú malí výtvarníci,“ uviedla Franeková.

DJP odštartovalo svoje pôsobenie v Trnave pred 45 rokmi pod názvom Divadlo pre deti a mládež a v prvých rokoch boli inscenácie pre túto vekovú kategóriu nosnými v jeho repertoári. Neskôr došlo k opakovanej zmene jeho názvu i jeho smerovania.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM