Kultúra Rôzne

Divadlo sa otvára verejnosti: Návštevníkov víta v novej kaviarni Bezkydov

V koncepte otvárania sa verejnosti pristúpilo Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave k ďalšiemu kroku. Sprístupnilo divadelnú kaviareň.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo sa otvára verejnosti: Návštevníkov víta v novej kaviarni Bezkydov
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 6. júna sprístupnilo divadelnú kaviareň, ktorá bude odteraz otvorená počas celého dňa a nielen pre návštevníkov predstavení. Dostala názov Bezkydov.

Pomenovanie nového priestoru v divadle odkazuje nielen na odporúčanie rozprávať a konať rozumne, ale aj na dramatika, po ktorom je trnavský divadelný stánok pomenovaný.

Ján Palárik používal vo svojej tvorbe pseudonym Beskydov. DJP má v repertoári aj hru Palárik alebo Beskydov. V rámci otvorenia pred budovou divadla, kde bude odteraz možné využiť letnú terasu, vystúpila interná hudobná skupina Gesamtkunst band so sólistkami, herečkami Silviou Soldanovou, Petrou Blesákovou, Ingridou Baginovou, a ich kolegom Michalom Jánošom pod vedením kapelmajstra Juraja Bielika, umeleckého riaditeľa DJP.

Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom DJP, na otvorení vyjadril radosť, že sa myšlienku, ktorá zrela už dlhšie, podarilo zrealizovať.

„Teší ma sledovať, ako tento kultúrny stánok dostáva novú tvár. Bude teraz žiť, ako sme sa snažili, na dennej báze, divadlo bude ‚vytiahnuté‘ aj so svojou atmosférou na námestie a stane sa súčasťou pulzujúcej pešej zóny Trnavy,“ uviedol Viskupič.

„Vitajte v kaviarni Bezkydov a zažite zmierenie alebo dobrodružstvo,“ je ďalším z odkazov na patróna DJP a jeho dielo. Jednu z najznámejších Palárikových hier Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch hrá trnavské divadlo pre svojich divákov deviaty rok. Prevádzkovateľ kaviarne Jozef Adam upriamil pozornosť na skutočnosť, že majú snahu byť zero waste – bezodpadovým zariadením. Bezkydov podľa neho „má spájať minulosť s prítomnosťou a pamätať na budúcnosť“.

Otvorenie kaviarne Divadla Jána Palárika: Bezkydov
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM