Júlia Vargová Rôzne

Umenie z ulice: Bude stena na Špačinskej graffiti zónou aj najďalej? FOTO

Protihluková stena na Špačinskej ulici slúži ako legálny priestor pre graffiti umelcov už roky.

Ilustračný obrázok k článku Umenie z ulice: Bude stena na Špačinskej graffiti zónou aj najďalej? FOTO
21
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Protihlukovú bariéru, ktorá oddeľuje rušnú cestu od zaľudneného sídliska, zdobia desiatky diel. Hoci majú graffiti v spoločnosti svojich zástancov i odporcov, táto pestrofarebná stena je neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta a mnohým Trnavčanom prirástla k srdcu.

Trnava má voľných zón, kde sa môžu umelci realizovať, hneď niekoľko. Tá, ktorá ľudí víta pri vjazde do mesta smerom zo Špačiniec je však najznámejšia. Pravidelne sa pri nej stretávajú umelci zo širokého okolia na podujatí Graffiti Jam, počas ktorého s dobrou atmosférou pretvárajú podobu steny novými maľbami.

Viacerých Trnavčanov však vystrašil komentár primátora Trnavy, Petra Bročku, na jeho facebooku. Ten sa objavil pod príspevkom, kde primátor hovorí o prebudovaní parkoviska pri protihlukovej stene, vďaka čomu by malo prísť k vytvoreniu približne sedemnástich nových parkovacích miest. Viac sa dočítate TU.

Ako to už býva zvykom, pod príspevkom primátora sa objavili otázky od komentujúcich. Medzi rôznymi inými sa vynorili aj obavy istej pani, ktorá sa okrem iného pýtala: "A čo tí, čo tam chodia sprejovať na steny. Budu tam môcť aj naďalej kresliť?

Odpoveď primátora: „Nie, tá stena ako grafzóna skončí,“ vyvolala búrlivú vlnu reakcií nielen v online prostredí.

Zo strany Tranvčanov sa vynorili obavy, či sa nezačnú graffiti šíriť po meste, ak bude stena zrušená. Na to Peter Bročka odpovedal vetou, že takto graffiti stena nefunguje. Otázky typu – ako teda funguje – však zostali nezodpovedané.

Je jasné, že umelci, ktorí sa realizujú na voľne prístupných „legálnych“ plochách nie sú tí, ktorí po nociach znehodnocujú fasády budov neforemnými na rýchlo nastriekanými nápismi. Často ide o ľudí, ktorí si touto formou umenia privyrábajú, alebo sa ňou dokonca živia, takže takéto obavy sú viac menej neopodstatnené.

Ľudí však zaujíma, čo bude so stenou, a tak sme o stanovisko požiadali priamo trnavskú radnicu. Pýtali sme sa veci, ktoré sa naši čitatelia pýtali nás. Či je pravda, že by protihluková stena na Špačinskej mala ako legálny priestor pre graffiti skončiť? Či to súvisí s plánovanou výstavbou nových parkovacích miest v danej lokalite? …

Podľa mesta však stena ostáva. „Zámer vybudovať na Špačinskej ceste popri protihlukovej bariére nové parkovacie miesta je v štádiu prípravy projektu. Úpravy sa však nemajú týkať samotnej steny, preto naďalej ostáva jedným z legálnych priestorov na grafiti,“ uviedla Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta a vedúca úseku komunikácie a marketingu Kancelárie primátora.

„Okrem toho máme takéto miesta aj napríklad pri Tatraskle, Mestskom zimnom štadióne či pri Mestskom amfiteátri,“ dodala.

Protihlukovú bariéru na Špačinskej ceste už roky zdobia graffiti
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM