Júlia Vargová Samospráva

Nové parkovisko pri protihlukovej stene: Na Špačinskej pribudne 17 miest, FOTO

Pri protihlukovej stene na Špačinskej by mala pribudnúť nová jednosmerná komunikácia s parkovaním po oboch stranách. Vytvorený by mal byť celý nový parkovací pás s pozdĺžnym radením vozidiel.

Ilustračný obrázok k článku Nové parkovisko pri protihlukovej stene: Na Špačinskej pribudne 17 miest, FOTO
11
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Koncom septembra to avizoval primátor Trnavy Peter Bročka na svojom facebookovom profile. „Parkovisko pri protihlukovej stene na Špačinskej sa práve projektuje spolu s celým dopravným koridorom od Lichardovej po námestie SUT. V tomto konkrétnom úseku bude vytvorených celkovo cca 17 nových parkovacích miest,“ uvádza Bročka.

Ako ďalej dodáva primátor, súčasťou realizácie bude aj nové verejné osvetlenie.

„Zrealizovaná bude aj nová jednosmerná komunikácia v smere Juh – Sever, kde po oboch stranách bude vytvorený spomínaný nový parkovací pás s pozdĺžnym radením vozidiel,“ ozrejmuje.

Na mieste budúceho parkoviska je v súčasnosti niekoľko stromov. „Na existujúcich drevinách prebehne dendrologický prieskum, ktorý preverí zdravotný stav, prevádzkovú bezpečnosť, vitalitu a perspektívu existujúcich drevín. Súčasťou posúdenia bude aj hľadisko funkčné a environmentálne,“ konkretizoval Peter Bročka na svojom facebooku.

Ako ďalej uvádza primátor, opatrenia na ozdravenie, funkčnú a estetickú úpravu a ošetrenie pôvodných drevín navrhne certifikovaný alebo akreditovaný arborista. Nevyhovujúce stromy budú odstránené a nahradené v minimálnom počte 1 strom na 80m2.

„Materiály použité pri výstavbe musia obsahovať vsakovaciu podkladovú vrstvu, pod dlažbu bude umiestnený modulárny podzemný systém prekoreniteľných buniek, ktorým sa dlhodobo zabezpečia priaznivé životné podmienky pre koreňové systémy navrhovaných stromov,“ dodáva primátor.

V praxi by malo ísť kombináciu pozdĺžnych parkovacích miest striedaných stromami.

Viacerí obyvatelia Trnavy navrhovali šikmé státie, vďaka ktorému by mohlo byť vytvorených viac miest. To však podľa informácií z používateľského účtu Petra Bročku stopol Okresný dopravný inšpektorát kvôli rušnej ceste.

Na Špačinskej pri protihlukovej stene vznikne parkovisko
11
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM