Monika Hanigovská Rôzne

V decembri objavila kométu: Ľudmila z Trnavského kraja je prvá slovenská astronómka

Je vôbec prvou slovenskou astronómkou. Ľudmila Pajdušáková, rodáčka z dedinky pri Trnave, objavila novú kométu. Vráťte sa s nami na chvíľu do decembra 1953.

Ilustračný obrázok k článku V decembri objavila kométu: Ľudmila z Trnavského kraja je prvá slovenská astronómka
1
Galéria
Zdroj: TASR

Dedinka, ktorá leží doslovne kúsok od Trnavy je rodiskom prvej slovenskej astronómky, ktorá sa navždy zapísala do dejín. Ľudmila Pajdušáková objavila v tomto predvianočnom čase, aj keď o niekoľko desiatok rokov skôr (konkrétne v decembri 1953) novú kométu.

Na dievča zo záhoráckej rodnej dedinky Radošovce, si spomínajú dodnes aj miestny obyvatelia tamojšej obce. Dňa 29. júna 2016 v Radošovciach jej odhalili pamätnú tabulu. Pripomeňte si s nami túto významnú osobnosť. Predstavujeme vám Ľudmilu Pajdušákovú.

Prvá slovenská astronómka Ľudmila Pajdušáková objavila novú kométu 3. decembra 1953. Pričom sa do povedomia slovenskej verejnosti najviac zapísala objavom celkovo piatich nových komét a to v rokoch 1946 – 1953.

Za svoju činnosť dostala rad ocenení, medziiným aj Rad práce (1956), Keplerovu a Koperníkovu medailu ČSAV (1973), Zlatú plaketu Dionýza Štúra za zásluhy v prírodných vedách (SAV, 1976) a iné. Talentovaná žena však mala napríklad aj veľký podiel pri podpore expedícií za úplnými zatmeniami Slnka.

Ľudmila Pajdušáková sa narodila 29. jún 1916. Študovala na Reálnom gymnáziu v Kláštore pod Znievom, neskôr na súkromnom učiteľskom ústave získala kvalifikáciu pomocnej učiteľky. Vyučovala na mnohých školách. V roku 1950 ukončila štúdium astronómie na UK v Bratislave.

Vedeckú hodnosť CSc. získala v roku 1966. Od 16. júla 1958 do 31. marca 1979 bola riaditeľkou Astronomického ústavu SAV. Je autorkou populárno-vedeckých článkov o astronómii a kozmonautike, stala sa taktiež aj riaditeľkou Astronomického observatória na Skalnatom plese.

Vychutnajte si v celej svojej kráse archívnu snímku (4. október 1963) v našom albume. Fotku, na ktorej je zvečnená nielen prvá slovenská astronómka vôbec ale taktiež tú istú fotku, ktorá zachytáva ďalekohľad značky Binar, ktorým Ľudmila objavila päť komét.

FOTO: Ľudmila Pajdušáková a ďalekohľad, ktorým objavila päť komét
1
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM