Monika Hanigovská Kultúra

V Trnave ožije príbeh ruskej cárskej rodiny: Prezentuje ich účasť v Červenom kríži

Výstava prezentuje málo známe stránky ruskej histórie z konca 19. a začiatku 20. storočia. Na dočasnej výstave možno vidieť aj kópie historických fotografií a dokumentov.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave ožije príbeh ruskej cárskej rodiny: Prezentuje ich účasť v Červenom kríži
Zdroj: TASR

Príspevkom k pripomenutiu 150. výročia založenia ruského Červeného kríža je nová výstava v Západoslovenskom múzeu v Trnave s názvom Milosrdenstvo v dejinách.

Prezentuje aktívnu účasť členov ruskej cárskej rodiny a predovšetkým veľkokňažnej Jelizavety Fjodorovny na jeho činnosti. Výstavu pripravilo Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku.

Naprieč dejinami

Rusko sa pripojilo k medzinárodnej organizácii Červený kríž za vlády Alexandra II. v roku 1867. Ten inicioval vznik Spoločnosti pre starostlivosť o chorých a ranených bojovníkov, ktorá bola neskôr premenovaná na Spoločnosť ruského Červeného kríža (ROCC). Po tragickej smrti svojho manžela, veľkokniežaťa Sergeja Alexandroviča viedla moskovskú pobočku veľkokňažná Jelizaveta Fjodorovna (aj Alžbeta Ruská), celým menom Elisabeth Alexandra Luise Alice von Hessen-Darmstadt und bei Rhein.

Narodila sa ako druhá dcéra hessenského vojvodu Ľudovíta IV. a jeho manželky Alice, dcéry britskej kráľovnej Viktórie. V roku 1884 sa vydala za ruské veľkoknieža, piateho syna cára Alexandra II. Po jeho smrti sa stala rehoľníčkou, za svoju mučenícku smrť v roku 1918 bola v roku 1992 kanonizovaná pravoslávnou cirkvou.

„Výstava, pozostávajúca z dvadsiatich šiestich banerov, predstavuje málo známe stránky ruskej histórie z konca 19. a začiatku 20. storočia, materiály o práci ROCC počas prvej svetovej vojny, keď ruský Červený kríž dokázal zmobilizovať zdravotnícke zariadenia po celej krajine a poskytoval pomoc stovkám tisícov zranených vojakov a väzňov,“ informovala vedúca prezentačného oddelenia múzea Simona Jurčová.

Dodala, že hlavná časť, venovaná Jelizavete Fjodorovne, obsahuje kópie historických fotografií a dokumentov o jej práci v moskovskej pobočke ROCC.

Pozor, len dočasná výstava

Prezentáciu, ktorá z Trnavy poputuje do Banskej Bystrice, zostavil Fond na pomoc obrodeniu tradícií milosrdenstva a dobročinnosti, Jelizavetinsko – Sergijevský osvetový spolok s podporou Medzinárodného výboru Červeného kríža. V Trnave bude od 18. januára do 11. februára.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM