Monika Hanigovská Rôzne

Známa lokalita v Trnave radikálne zmení vzhľad: Mesto prezradilo atraktívny plán!

Trnava má zaujímavé plány. Vzhľad známej lokality sa už čoskoro radikálne zmení. Pozrite, čo nás bude vítať pri vstupe do historického centra.

Ilustračný obrázok k článku Známa lokalita v Trnave radikálne zmení vzhľad: Mesto prezradilo atraktívny plán!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vzhľad lokality na konci trnavskej pešej zóny medzi budovou súdu a Evanjelickým domom sa čoskoro výrazne zmení. Jej súčasná podoba podľa radnice zanikne, aby nám umožnila návrat do stredoveku, keď bola Trnava prosperujúcim slobodným kráľovským mestom pod ochranou unikátneho mestského opevnenia. Trnavčanov a návštevníkov mesta bude čoskoro vítať na Námestí SNP pri vstupe do historického centra prezentácia stredovekého barbakanu pri voľakedajšej Dolnej bráne mestského opevnenia.

Unikátny nález

Budúce stavenisko najprv oplotia a potom odstránia pevný povrch komunikácie, kde začne prebiehať archeologický výskum, ktorý bude realizovať Katedra klasickej archeológie Trnavskej univerzity.„Časť stredovekého predbránia bola nájdená už v novembri minulého roka pri archeologickom výskume súvisiacom s plánovanou rekonštrukciou Námestia SNP. Sonda na mieste zelenej plochy pred budovou súdu odhalila 17 metrov dlhý tehlový múr prebiehajúci po celej dĺžke výkopu. Už vtedy bolo jasné, že sa podarilo objaviť časť zaniknutého mohutného predbránia, ktorého úlohou bolo posilniť obrannú funkciu hradieb. Ďalšiemu výskumu tohto unikátneho nálezu vtedy bránili spevnené plochy a inžinierske siete. Lokalita bola preskúmaná georadarom v júni tohto roka a výsledky potvrdili očakávania archeológov,“ informuje mesto.

Miesto však teraz očakáva archeologický a architektonicko-historický výskum v celej lokalite, s cieľom doskúmať aj základy pôvodnej Dolnej brány. Na základe zistených výsledkov by mal byť podľa radnice ešte do tohto roka vypracovaný projekt prezentácie nálezov.

Prečítajte si:Írsky hudobník pôsobiaci v Trnave: Slováci majú oveľa nižšie sebavedomie

Výrazný historický prvok

Projekt sľubuje zvýšenie atraktívnosti nielen pre obyvateľov, ale aj turistov, pretože význam lokality bude autenticky naznačený. „Najväčší prínos je predovšetkým v tom, že už na začiatku pešej zóny si ľudia a návštevníci mesta uvedomia, že vstupujú do historického centra a mesto, v tomto mieste malo bránu, ako súčasť najstaršieho a najzachovalejšieho tehlového opevnenia v strednej Európe. Vďaka prezentácii Dolnej brány získa pešia zóna výrazný historický prvok, ktorý autenticky naznačí kompozíciu hradobného systému a stane sa atraktívnejšou pre turistov i občanov,“ povedal pre Trnava 24 hovorca mesta, Pavol Tomašovič.

Prečítajte si:FOTO: Nový zrealizovaný projekt v meste. V Trnave sa zazelenal chodník

„Samotná prezentácia ideovo počíta s vyzdvihnutím základných múrov do výšky, ktorá bude skoordinovaná s pamiatkovým úradom tak, aby výška nebola príliš nízka z hľadiska bezpečnosti a príliš vysoká, aby nedošlo k zatieneniu výhľadov. Celková brána by mohla byť naznačená LED osvetlením. Konečná podoba prezentácie vzíde s rokovania a návrhov, tak aby zodpovedala najmodernejším trendom a zároveň bol uchovaný historický ráz,“ vysvetlil Tomašovič.

Podľa vyjadrenia mesta k zachovanému tehlovému mestskému opevneniu, ktoré svojím rozsahom nemá obdobu v rámci strednej Európy, postupne pribudnú najmodernejšie prezentácie archeologických nálezov jeho zaniknutých častí priamo v živom centre mesta, čo nemá obdobu v rámci celého Slovenska.

Dopravná situácia sa natrvalo zmení

Archeologický výskum s následnou výstavbou zmení natrvalo dopravnú situáciu v lokalite pri budove súdu. Trnavčania budú pri doprave okolo Evanjelického domu používať obojsmernú komunikáciu, namiesto jednosmernej, ktoré doteraz poznali a využívali. Mesto vyznačí plánované zmeny dopravným značením. Magistrát počíta s prácami už v prvý októbrový týždeň.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM