Júlia Vargová Kultúra

A je tu víkend: V Trnave to bude začiatkom mája žiť

Prvý májový víkend je tu a s ním aj lákavé podujatia v meste a okolí. Pozrite si pár tipov na super akcie.

Ilustračný obrázok k článku A je tu víkend: V Trnave to bude začiatkom mája žiť
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

TrnavaMeeting#3

V sobotu, 4. mája od 10:00, na Trojičnom námestí

Ide už o tretiu oficiálnu tuningovú akciu v Trnave na Trojičnom námestí. Prídite si pozrieť ako vyzerajú bežné auta ktoré stretávate na cestách po úprave tuningom. Stovka upravených áut, ktoré sa stretnú na jednom mieste. Akcia je verejná a zadarmo, príďte sa poprechádzať pomedzi namakané autá.

Deň svätého Floriána

Piatok 3. máj a sobota 4. máj, v centre Trnavy

Štátny archív v Trnave, Mesto Trnava, Dobrovoľný hasičský zbor Trnava – centrum, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave a Trnavský samosprávny kraj pripravili spoločné podujatie Deň svätého Floriána v Trnave. Podujatie zavŕši oslavy a pripomenutie si 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave, ktoré sa začali 30. novembra 2018. V piatok je naplánovaný bohatý program na viacerých miestach centra Trnavy, v sobotu program pokračuje v Štátnom archíve.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

GRAND PRIX TYRNAVIA

V sobotu 4. mája a v nedeľu 5. mája, v Mestskej športovej hale

Prvý májový víkend bude patriť 21. ročníku medzinárodného festivalu športového a spoločenského tanca. Vyvrcholením oboch dní bude hlavný večerný program od 19:00 do 21:00.

O zvuku inak: Dizajn zvukových efektov

V sobotu, 4. mája o 15:00, v Malom Berlíne

Zvukový dizajn je pojem, ktorý sa v posledných rokoch začal dostávať prakticky do všetkých odvetví – do filmu, hier, divadla, rozhlasu, hudby… Mnoho ľudí si však nevie predstaviť, čo všetko táto problematika zahŕňa a z akých rôznych pohľadov sa na ňu dá nazerať.

Tento workshop je určený pre tých, ktorí by chceli nahliadnuť do kreatívnej časti dizajnovania zvukových efektov, manipulovania zvukov a vytvárania úplne nových zvukových prvkov. Ak vás zaujíma vrstvenie a editovanie zvukov, ak uvažujete nad tým, ako vytvoriť sci-fi teleport či štart vesmírnej lode, alebo si chcete vytvoriť svoj vlastný fireball (teda efekt výbuchu či ohnivej gule), počas tohto workshopu to budete môcť vidieť. V neposlednom rade sa dozviete aj odpoveď na otázku, ako sa dostať k zvukovému materiálu, pokiaľ človek nemá svoj vlastný mikrofón.

Štefánik známy – neznámy

V sobotu, 4. mája o 18:00, v Malom Berlíne

Nevšedné uhly pohľadu na jednu z najvýznamnejších osobností novodobej slovenskej aj československej histórie ponúknu historik Radoslav Ragač a autor scenára komiksu o živote, diele a hodnotách Milana Rastislava Štefánika pre žiakov stredných a základných škôl Tomáš Kriššák. Moderuje Mário Nicolini, zakladateľ diskusného fóra Sebavedomé Slovensko.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Koncert speváckeho zboru ARS VOCALIS

V nedeľu 5. mája o 15:00, v Kostole Najsvätejšej Trojice

Koncert komorného speváckeho zboru ARS VOCALIS z Banskej Bystrice sa uskutoční v Kostole Najsvätejšej Trojice (jezuiti) na Štefánikovej 45 v nedeľu 5. mája 2019 o 15:00. Podujatie bude krásnym hudobným zážitkom.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: od 11. apríla do 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj.

Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Začni od seba

V nedeľu, 5. mája o 10:00, na Nádvorí

Kreatívna skupina KreAte z FMK UCM v Trnave v spolupráci s Nádvorím Vás pozýva na jarnú edíciu ekologického festivalu Začni od seba. Bude pre vás pripravený program plný prednášok o zero waste, ochrane prírody, recyklácii, slow fashion a o všetkom, čo pomáha našej planéte a nám žiť lepší život. Na praktických workshopoch sa naučíte, že odpad nemusí ísť vždy rovno do koša a zároveň si budete môcť zaobstarať rôzne #eko vychytávky do domácnosti. Začať musíme predsa každý od seba.

Koncert: Miloš Biháry

Nedeľa, 5. mája o 18:00, Divadlo Jána Palárika

Nedeľa v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika bude patriť klavírnemu recitálu mladého talentovaného trnavského hudobného umelca.

Výstava Paranoja je krásna

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

Detské kino: Mohyla

V nedeľu, 5. mája o 15:00, v Malom Berlíne

Počas školského výletu na Mohylu nad Bradlom sa Tablet, Anika a Dany ocitnú v spomienkach Milana Rastislava Štefánika. Objavujú fascinujúci svet, kde je možné čokoľvek, kde sa cestuje časom aj priestorom bez hraníc. Štefánikove spomienky ožívajú a deti čaká dobrodružstvo ich života. Ocitnú sa v snehom zaviatom Janssenovom observatóriu na Mont Blancu, v Paríži, na Tahiti aj v ohrození života v prvej svetovej vojne. Podarí sa im vrátiť späť domov alebo sa navždy stratia v útrobách zabudnutia?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM