Júlia Vargová Rôzne Správy

Ako doma: Divadlo Jána Palárika chystá denný divadelný tábor a kopu aktivít

Divadlo pripravuje čítanie na javisku a denný tábor. Projekt, Ako doma, zastrešuje podujatia Divadla Jána Palárika pre deti a mládež mimo repertoár.

Ilustračný obrázok k článku Ako doma: Divadlo Jána Palárika chystá denný divadelný tábor a kopu aktivít
8
Galéria
Foto: Iveta Hrabovská

Divadlo Jána Palárika (DJP) nadviazalo na tradíciu tvorby pre deti a mládež a rozšírilo svoju ponuku o sprievodné aktivity. Informovala o tom Lucia Turňová, marketingová riaditeľka Divadla Jána Palárika v Trnave.

Ako informuje divadlo, od decembra minulého roka organizuje pravidelne každý mesiac tvorivé dielne v maliarskej dielni pod odborným vedením vlastnej maliarky a sochárky Anny Mihokovej. „Tvorivé dielne pod názvom Divadelný ateliér zoznamujú deti aj celé rodiny s výtvarnými postupmi využívanými pri tvorbe kulís, kostýmov či dekorácií. Tematicky sú prepojené s detskými predstaveniami z repertoáru DJP,“ uvádza.

Okrem toho raz za mesiac pozýva divadlo divadelné súbory z celého Slovenska a dopĺňa vlastnú ponuku rozprávok o kvalitné detské inscenácie. „Pri výbere rozprávok sa snažíme prezentovať divákom pestrú paletu predstavení. Hosťovali u nás súbory s bábkovým, činoherným divadlom, ale aj s muzikálom,“ vysvetľuje riaditeľka divadla Zuzana Šajgalíková.

V polovici apríla divadlo pripravilo zážitkové čítanie v spolupráci s kníhkupectvom Martinus. Podľa informácií od divadelníkov, na javisku veľkej sály predčítajú vybrané rozprávkové knihy herci z umeleckého súboru. Čítanie je určené pre predškolákov a bude doplnené sprievodnými aktivitami a hrami.

„Prvé čítanie bude mať aj ekologický podtón, keďže o týždeň nato, počas Veľkej noci, si opäť pripomenieme Deň zeme. Herci Silvia Soldanová a Braňo Mosný prečítajú knihu Veľryba Gréta, o veľrybej speváčke, ktoré kvôli znečisťovaniu oceánu príde o svoj hlas,“ predstavila prvé podujatie z toho cyklu marketingová riaditeľka Lucia Turňová.

Ďalšou novinkou je podľa správ z divadla denný detský tábor v letných mesiacoch.

Počas jedného týždňa si účastníci táboru vyskúšajú všetky profesie divadelného umenia. Dopoludnie strávia prácou na vlastnej inscenácií, vyskúšajú si prácu s textom, herecké vystupovanie, i to ako vytvoriť kulisy či navrhnúť kostýmy.

Poobede si oddýchnu pri tímových a športových aktivitách. „Spoločne s hercami, technikmi aj umeleckými pracovníkmi divadla vytvoria a odprezentujú vlastné divadlo, to všetko samozrejme v hravom a tvorivom duchu podporujúcom detskú predstavivosť a jedinečnosť,“ dodala Ivica Franeková, koordinátorka projektov pre deti a mládež v Divadle.

Ako informuje divadlo, štyridsať detí bude rozdelených do dvoch skupín podľa veku. 7 až 10 rokov a 11 až 14 rokov. S každou skupinou budú pracovať profesionálni animátori a herci, ktorí prispôsobia aktivity podľa veku účastníkov. Tábor sa bude konať v dvoch termínoch, prvý od 22. júla do 26. júla, druhý od 29. júla do 2. augusta.

Pre študentov základných a stredných škôl pridá Divadlo Jána Palárika k návšteve divadelných predstavení ničo naviac. Obohatí ich o výtvarné tvorivé dielne a divadelné dielne vedené v duchu tvorivej dramatiky. Počas nich si účastníci vyskúšajú tvorbu krátkeho divadelného útvaru.

Foto: ilustračné

Divadlo Jána Palárika
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Divadlo Jána Palárika v Trnave
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM