Rôzne

Ako sa bývalo počas 1. ČSR v Malom Ríme? Múzeum v Trnave odpovie aj na tieto otázky

V Západoslovenskom múzeum v Trnave sa bude hovoriť o stavebnom boome po vzniku 1. ČSR. Prednáška zoznámi poslucháčov aj s pamiatkami, ktoré boli postavené v medzivojnovom období.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa bývalo počas 1. ČSR v Malom Ríme? Múzeum v Trnave odpovie aj na tieto otázky
Foto: Dominika Handzušová

Trnava 22. októbra (TASR) – Pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky pripravilo Západoslovenské múzeum v Trnave v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied v Bratislave na utorok 23. októbra tematickú prednášku Lindy Osykovej Rozvoj školstva, zdravotníctva a bývania v Trnave počas 1. ČSR.

Prednáška spojená s prezentáciou vysvetlí ťažkú situáciu v daných rezortoch na Slovensku po vzniku Československej republiky. „Mnohé školské budovy, zdravotnícke a sociálne zariadenia boli poškodené alebo úplne chýbali. Trnava v tom čase nemala ani jednu budovu, ktorá by vyhovovala základným zdravotným a pedagogickým požiadavkám,“ informovala vedúca propagačného oddelenia múzea Simona Jurčová.

Výstavba škôl a zdravotníckych zariadení v Trnave sa naplno rozprúdila až v roku 1927, čo súviselo so štátnym zámerom postaviť alebo aspoň začať stavať do 10. výročia vzniku ČSR v roku 1928 čo najvyšší počet škôl.

Aj štyri nové budovy pre školy

Do roku 1938 mesto postavilo štyri nové budovy pre školy a nadstavilo budovu Adalbertina, známeho súčasníkom ako bývalá základná škola na Hollého ulici. Zároveň v období rokov 1924 až 1938 prebiehala výstavba a adaptácia budov patriacich Župnej (Krajinskej) nemocnici v Trnave.

V roku 1928 bol položený základný kameň k stavbe Okresného domu a v roku 1933 sa skončila výstavba Okresnej nemocenskej poisťovne. „Autorka prednášky na základe dostupných archívnych materiálov zrekapituluje obraz stavebnej politiky mestského magistrátu a zároveň nás zoznámi s architektonickými pamiatkami Trnavy, ktoré boli postavené v medzivojnovom období,“ dodala Jurčová. Podujatie sa začne o 16.30 h.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM