Kultúra

Na doskách DJP stála 33 rokov: Herečka Viera Pavlíková oslávila 75. narodeniny

Herečka, ktorá sa zaskvela vo filme ako Nevera po slovensky ale aj v novších filmových a televíznych projektoch oslávila krásne 75. narodeniny.

Ilustračný obrázok k článku Na doskách DJP stála 33 rokov: Herečka Viera Pavlíková oslávila 75. narodeniny
Foto: Dominika Handzušová

Slovenská herečka Viera Pavlíková bola 33 rokov členkou Divadla Jána Palárika v Trnave. Televízni diváci divadelníčku poznajú z kultového filmu Juraja Jakubiska Nevera po slovensky či z televízneho seriálu Chlapi neplačú. V pondelok 22. októbra oslávila sympatická herečka 75 rokov.

Viera Pavlíková sa narodila 22. októbra 1943 v Krupine. Po absolvovaní školy bola istý čas na voľnej nohe, neskôr pracovala v strižni. Podieľala sa na detskom programe Matelko v Slovenskej televízii, reláciu aj moderovala. V roku 1978 začala vystupovať v divadle.

„Robili sme veľa rozprávok, a to mi vyhovovalo. Tam som hrala až do dôchodku, hoci som bývala v Bratislave. Po celý čas som dochádzala,“ uviedla v jednom z publikovaných rozhovorov Pavlíková.

Vo filmoch sa začala objavovať v 80. rokoch. V snímke Nevera po slovensky (1980) v réžii Juraja Jakubiska stvárnila Etelu. „Tam som mala okolo tridsať a hrala som už v trnavskom divadle,“ zaspomínala si herečka.

V roku 2004 Divadlo Jána Palárika v Trnave naštudovalo v réžii Michala Babiaka komédiu Rodinné šťastie z pera Vinka Möderndorfera. Čierna komédia slovenskému publiku priblížila problematiku reštitúcie veľkých majetkov i to, čo všetko sú schopní dediči po smrti reštituenta urobiť, len aby sa k majetku dostali. Hlavné úlohy zveril režisér trojici vynikajúcich hercov Viere Pavlíkovej, Jozefovi Bujdákovi a Gregorovi Hološkovi.

Herečka si zahrala aj jednu z postáv vo filme Ondřeja Trojana Želary (2003). Objavila sa vo filme Martina Šulíka Krajinka (2000), v poviedkach Dušana Párnického Dušičky seniorov (2011) stvárnila Lenku a prijala aj jednu z úloh v českom seriáli Zdivočelá země (2012). V snímke Kameňák 4 (2013) v réžii Jána Nováka si slovenská herečka zahrala postavu starej Propáčkovej.

Žije v Prahe ale vracia sa

Viera Pavlíková žije so svojimi dcérami v Prahe. Na rodné Slovensko sa veľmi rada vracia. Práve preto prijala aj účinkovanie v divácky obľúbenom seriáli Chlapi neplačú (2013), kde stvárnila Hildu Pollnerovú. Úloha všímavej stiebrovlasej babičky, ktorá odhalí každé tajomstvo jej sadla ako uliata.

V roku 2014 dostala v Českej republike ponuku účinkovať v projekte o alzheimerovej chorobe. „Postihnutú paniu hrala osemdesiatosemročná česká herečka Olga Šmídová, no oni by chceli, aby sa s tou hrou chodilo aj mimo Prahy. Spravila som teda konkurz a vybrali ma,“ prezradila Viera Pavlíková.

V posledných rokoch stihla odohrať úlohu Edovej starej mamy vo filme Po strništi bos (2017) v réžii Jana Svěráka, nakrúteného podľa autobiografického príbehu jeho otca Zdeňka Svěráka.

Zdroj: www.csfd.cz, www.slovenka.zenskyweb.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM