Správy

Archeológovia našli hrob vojaka z 2. svetovej vojny: Zachovali sa aj gombíky z uniformy

Počas výskumu objavili archeológovia kostrové ostatky vojaka z druhej svetovej vojny a neskôr aj zákopy. Z nájdených predmetov vyplýva, že išlo o príslušníka ozbrojených síl Tretej ríše.

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia našli hrob vojaka z 2. svetovej vojny: Zachovali sa aj gombíky z uniformy
9
Galéria

Kostrové ostatky vojaka z druhej svetovej vojny a neskôr aj zákopy našli archeológovia v Senici počas nariadeného archeologického výskumu na pripravovanej stavbe. Ide o zatiaľ najbohatší výskum z toho obdobia na území Trnavského kraja. Informoval o tom Matúš Sládok z Krajského pamiatkového úradu.

Výskum na sklonku uplynulého roka viedol Róbert Ölvecky z archeologickej spoločnosti Pamarch. „Telo vojaka bolo uložené v plytkom hrobe na bývalom poli medzi mestskými časťami Sotina a Kunov,“ uviedol. Podľa polohy tela asi 35-ročného muža na chrbte je nález interpretovaný ako rýchly pohreb už stuhnutého tela po prechode frontu, ktorý zvyčajne realizovali miestni obyvatelia. Lebku a pravú ruku narušil bager, oblasť panvy bola poškodená dávnejšie, pravdepodobne pri orbe.

Prečítajte si tiež

Nemusel byť len Nemec

Gombíky z uniformy – košele, blúzy a nohavíc – a háčik a zvyšky koží z popruhov naznačujú, že by mohlo ísť o príslušníka ozbrojených síl Tretej ríše. Sládok sa však domnieva, že to nemusel byť len Nemec. „V nemeckej armáde slúžili aj vojaci iných európskych národov, a to aj Slováci,“ konštatoval.

Z osobných predmetov sa našla čepeľ obyčajného nožíka, no ostatná bežná výbava, ako prilba, poľná fľaša, lopatka, zbraň, ale napríklad aj hygienické potreby, boli pre jeho spolubojovníkov či pochovávajúcich užitočné, preto sa v hrobovej jame nenašli.

Ďalšie nálezy

Nález tohto hrobu nie je podľa Sládka jediným z druhej svetovej vojny v Trnavskom kraji, ktorý sa skúmal metódami archeologického výskumu. Prvý sa náhodne našiel v roku 2015 na území obce Buková. Pochovaný bol v ňom vojak, ktorého zabil výbuch granátu.

„Krátko po Senici sa v Jablonici skúmalo sondou miesto hromadného hrobu, ktorý bol v minulosti narušený a čiastočne exhumovaný. Zatiaľ sa v ňom objavila len jedna ľudská kosť,“ doplnil. Okrem toho archeológovia skúmali aj ostatky nepochovaných vojakov. V roku 2005 v Dechticiach počas výskumu okopu našli ľudské kosti neznámeho počtu vojakov. V roku 2009 v Hlohovci pri kopaní elektrickej prípojky narazili na okop rozmetaný mínometným granátom, v ktorom boli zvyšky minimálne troch vojakov. Vo všetkých prípadoch patrili ostatky takisto vojakom Tretej ríše.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Archeológovia našli v plytkom hrobe telo vojaka z druhej svetovej vojny
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM