Rôzne

Archív v Trnave otvára svoje brány: Ukáže aj originál listiny Bela IV.

Štátny archív v Trnave sa otvorí širokej verejnosti. Najväčším lákadlom bude originál listiny Bela IV. z roku 1238. Návštevníci sa môžu tešiť aj na ďalšie zaujímavé dokumenty.

Ilustračný obrázok k článku Archív v Trnave otvára svoje brány: Ukáže aj originál listiny Bela IV.
Zdroj: TASR

Štátny archív v Trnave sa aj v tomto roku pripája k medzinárodnej iniciatíve a v piatok a sobotu (8. a 9.6.) pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov otvorí svoje brány širokej verejnosti.

Deň otvorených dverí (DOD) sa v roku 2018 ponesie v znamení nielen 780. výročia udelenia mestských výsad Trnave, ale aj v duchu výročí rokov 1848, 1918, 1948, 1968. Archív ich predstaví so vzťahom k mestu Trnava.

Aj ďalšie dokumenty a požiare

„Budú môcť napríklad nazrieť do trnavskej pamätnej knihy, zápisníc magistrátu, dozvedia sa o výstavbe viacerých známych trnavských budov a sídel dôležitých inštitúcií, o požiaroch, ktoré v minulosti postihli mesto či o fungovaní miestnych spolkov, no výstava čo-to poodhalí i z každodennosti niekdajších Trnavčanov v rozličných historických obdobiach,“ dodala Ragačová.

Pôjde podľa jej slov o pestré spektrum dokumentov týkajúcich sa spoločenskej, hospodárskej, kultúrnej, ale taktiež ďalších oblastí života. Vystavené budú okrem iného aj pečatidlá, plagáty, kalendáre či zaujímavé pamätné predmety, ktoré boli v uplynulých desaťročiach vyhotovené pri príležitosti okrúhlych jubileí mesta.

Nosnou časťou DOD bude výstava Trnava – osmičkový príbeh a na nej bude hlavným lákadlom podľa riaditeľky archívu Júlie Ragačovej originál listiny Bela IV. z roku 1238, ktorou panovník Trnave udelil výsady slobodného kráľovského mesta.

„Je to najstarší archívny dokument nachádzajúci sa v Štátnom archíve v Trnave a zároveň najstaršia listina svojho druhu na Slovensku,“ konštatovala Ragačová.

Okrem toho sa návštevníci môžu v jubilejnom roku tešiť i na ďalšie zaujímavé dokumenty z fondov, ktoré im priblížia dejinnú cestu Trnavy storočiami. Vystavené originály dokumentov budú mapovať osmičkový príbeh mesta od stredoveku až po súčasnosť. Záujemcovia sa prostredníctvom nich dozvedia o udalostiach, ktoré prispeli k stvárneniu podoby mesta a ktoré určovali a ovplyvňovali podmienky života v ňom.

„Prvýkrát bude v sobotu sprístupnená aj naša pivnica,“ dodala Ragačová s tým, že súčasťou podujatia budú tvorivé dielne a pre malých i veľkých streľba z luku na nádvorí.

Najkrajšie plagáty

Svoje osobitné miesto budú mať v rámci tohtoročného DOD aj plagáty viažuce sa k mestu Trnava. „Archív vybral zo svojich zbierok tie najkrajšie a najzaujímavejšie plagáty, vďaka ktorým bude možné vnímať minulosť aj cez tento netradičný typ archívnych dokumentov,“ dodala riaditeľka.

V sobotu odznie prednáška Veroniky Paukovej o oslavách 700. výročia povýšenia Trnavy na slobodné kráľovské mesto, ktoré sa uskutočnili v roku 1938. Po obidva dni bude možná aj prehliadka sídla archívu – zrekonštruovaného meštianskeho domu v centre Trnavy, pamiatkovo chráneného, ktorého základy siahajú do 14. storočia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM