Monika Hanigovská Rôzne

Bazilika sv. Mikuláša sa má čím pochváliť: Zoznámte sa s rovnou desiatkou zaujímavostí

Medzi trnavské dominanty patrí aj Bazilika sv. Mikuláša. S touto monumentálnou stavbou sa však spája aj množstvo zaujímavostí. Poznáte i tieto?

Ilustračný obrázok k článku Bazilika sv. Mikuláša sa má čím pochváliť: Zoznámte sa s rovnou desiatkou zaujímavostí
11
Galéria
Zdroj: TASR

Medzi dominanty Trnavy bez pochýb patrí aj Bazilika sv. Mikuláša, ktorú obyvatelia nášho mesta nazývajú aj ako Dóm sv. Mikuláša, alebo jednoducho Hrubý kostol.

S týmto známym chrámom sa viaže hneď viacero zaujímavostí. Naša redakcia do článku vybrala z nich rovných desať, tu sú:

1.Chrám stojí na mieste románskeho kostolíka, o ktorom prvé zmienky siahajú až do 14. storočia.

2. V roku 2008 vydal chrám zaujímavé tajomstvá. Počas rekonštrukčných prác totiž objavili v osemdesiatcen­timetrovej mosadznej guli nad kopulou severnej veže niekoľko pozoruhodností. Našiel sa 40-centimetrový mosadzný valec s vročením 1825, ktorý obsahoval listiny a mince. Naši predkovia tak vložili do valca desať platných mincí z obdobia začiatku 19. storočia a tiež jednu zlatú mincu. Posledná zmieňovaná minca bola zabalená v samostatnom papieriku s príslušným textom.

3. Na juhovýchodnej strane presbytéria Baziliky sv. Mikuláša bol objavený v roku 2008 románsky karner – kostnica. Pochádza z 13. storočia.

4. Krov nad hlavnou loďou Baziliky sv. Mikuláša patrí medzi najstaršie chrámové krovy v strednej Európe.

5. Chrám má aj svoje trnavské naj. Bazilika sa pýši titulom najstaršieho trnavského kostola. Pozoruhodné je aj to, že stojí na najvyššom bode nášho mesta. Súčasne je bazilika v bezprostrednej blízkosti Námestia sv. Mikuláša, ktoré sa zase považuje za miesto najstaršieho osídlenia nášho mesta.

Zdroj: TASR

6. Pod chrámovou podlahou našli svoj večný odpočinok napríklad ostrihomskí arcibiskupi Mikuláš Oláh (1568), Anton Verančič (1573), Ján Kutassy (1601) a Imrich Lósy (1642), pécsky a jágersky biskup Ján Cherödy (1597) a sriemsky biskup Ján Szászy (1674). Okrem nich tu odpočíva aj príslušník humenskej vetvy šľachtického rodu Drugetovcov Juraj III. Druget (1620).

7. V chráme zaujme aj vlastný erb, ktorý pozostáva z troch jabĺk predstavujúcich sv. Mikuláša a dvoch sedemcípich hviezd predstavujúcich Sedembolestnú Pannu Máriu.

8. Kostol je 60 metrov dlhý a 31 metrov široký. Vo veži sa nachádzajú tri zvony – sv. Barbora, sv. Helena a sv. Štefan.

9. Bazilika sa môže popýšiť aj unikátnymi organmi, ktoré ocenil aj trnavský rodák, skladateľ a dirigent Mikuláš Schneider Trnavský. Hlavný orgán od firmy Rieger z roku 1912 sprevádza denne svojich návštevníkov pri bohoslužbách.

10. Pápež Benedikt XVI. vyhlásil 9. novembra 2008 tento chrám za tzv. baziliku minor. To v praxi znamená, že takéto postavenie umožňuje používať Bazilike sv. Mikuláša pápežský znak skrížených kľúčov na zástavách chrámov, chrámovom náradí aj na pečiatke.

Uvedené zaujímavosti, ktoré sa spájajú s Bazilikou sv. Mikuláša, si môžete pozrieť v priloženej fotogalerii.

OBRAZOM: Aj takéto zaujímavosti sa spájajú so známym trnavským chrámom!
11
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM