Monika Hanigovská Rôzne

Viete o nich? V Trnave môžete naraziť na dvoch zaujímavých anjelikov, FOTO

V centre nášho mesta môžete nájsť aj dvoch zaujímavých anjelikov. Ako nám prezradila odborníčka, predstavujú symboly smrti.

Ilustračný obrázok k článku Viete o nich? V Trnave môžete naraziť na dvoch zaujímavých anjelikov, FOTO
11
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Bazilika sv. Mikuláša patrí medzi dominanty nášho mesta. Okrem svojej impozantnosti, či známeho obrazu Panny Márie Trnavskej, sa môže pochváliť aj napríklad dvomi zaujímavými sochami anjelikov, ktorí „vysedávajú“ na jednej z jej častí.

Títo anjelikovia sa pozerajú na Trnavčanov z ľavej strany Baziliky svätého Mikuláša. Môžete ich nájsť „sedieť“ so spustenými nohami z vonkajšej strany Kaplnky Panny Márie Trnavskej. Tá bola pristavená k bazilike v rokoch 1739 až 1741. Vo svojich útrobách stráži obraz Panny Márie, ktorý v období tureckých nájazdov podľa dobových záznamov vraj ronil slzy.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vráťme sa však späť k spomínaným dvom sochám anjelikov. Ide konkrétne o plačúceho anjelika s lebkou a jeho spoločníka – anjelika, ktorý opiera o svoju nohu presýpacie hodiny.

Symboly smrti

„Nad vonkajším vstupom sa nachádzajú barokoví anjelikovia, ktorí predstavujú symboly smrti. Bližšie k nám (od chodníka – poz. red.) sedí plačúci anjelik a vedľajší anjelik má zase v ruke presýpacie hodiny. Tieto hodiny, ktoré drží anjelik, mali ľudom znázorňovať, symbolizovať, krátkosť nášho pozemského života,“ povedala kunsthistorička Emília Izakovičová pre spravodajský portál Trnava 24.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšie zaujímavosti

Vonkajšia časť Kaplnky Panny Márie Trnavskej však ukrýva aj ďalšie zaujímavosti, o ktorých zrejme veľa Trnavčanov ani nevie. Môžete vidieť staré rytiny, či nápisy, ktoré ležia priamo pri nej.

„Zaujímavosťou je, že vstup do rotundy (vonkajší vstup do Kaplnky Panny Márie Trnavskej – pozn. red.) je vyrobený z náhrobných kameňov, ktoré by sme našli na vtedajších trnavských cintorínoch. Aj po takej dlhej dobe môžeme vidieť na týchto pôvodných kameňoch vyryté pôvodné kríže alebo nápisy. Z týchto náhrobných kameňov sa vytvorili schodíky aj sokel,“ dokresľuje nám kunsthistorička výjav, okolo ktorého zvyknú mnohí obyvatelia mesta prechádzať.

Ako na záver dodala Emília Izakovičová, ďalší symbol nášho pozemského bytia nájdeme priamo v Bazilike sv. Mikuláša. Priamo na chóruse sa dajú vidieť zvláštne hodiny. Tie sú podľa jej slov z neskoršieho obdobia, konkrétne z rokoka a majú symbolizovať plynutie nášho pozemského času na tomto svete.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

OBRAZOM:  Všimli ste si ich? Zaujímavé sochy anjelikov v Trnave
11
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM