Júlia Vargová Rôzne Správy

Bociany v Bielom Kostole: V obci hniezdia po päťdesiatich rokoch, VIDEO

Bociany si vybudovali hniezdo na stĺpe elektrického vedenia neďaleko miestneho kostola.

Zdroj: Dnes24.sk

Bociany biele zahniezdili v obci Biely Kostol na stĺpe elektrického vedenia. Dedinčania sa z ich prítomnosti tešia, no takéto hniezdenie sa nemusí pozdávať pracovníkom distribučnej spoločnosti. Rovnako je nebezpečné pre vtáky samotné. Hrozí im úraz či nebodaj usmrtenie elektrickým prúdom.

Podľa miestnych to vyzerá, že samica už sedí na vajciach.

V tomto štádiu neprichádza do úvahy hniezdo presúvať, no najvhodnejšie by bolo na stĺp nainštalovať vyvýšenú podložku, alebo poblíž vybudovať samostatný stĺp s podložkou. Obyvatelia Bieleho Kostola dúfajú, že bociany odchovajú mladé a o rok sa do obce vrátia.

Podľa internetového portálu www.bociany.sk žije na svete viac ako 160-tisíc párov bocianov bielych pričom Slovensko poskytuje domov necelému percentu z tohto počtu.

„V súčasnosti registrujeme okolo 1 785 hniezdnych stavieb (hniezda, ktoré si postavili bociany aj hniezdne podložky, ktoré postavili ľudia). Bociany u nás každoročne obsadia asi 1 350 hniezd,“ uvádza. Ako ďalej informuje na svojich stránkach, za minulý rok spolu 1265 párov vychovalo 2577 mláďat, čo predstavuje v priemere dve mláďatá na pár. K 10. máju eviduje portál zaoberajúci sa evidenciou bocianov na Slovensku 443 obsadených hniezd.

Bocian biely zahniezdil v Bielom Kostole
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM