Monika Hanigovská Rôzne

Budú navštevovať trnavské domácnosti: Prídu opytovatelia, zamerajú sa na príjmy

Opytovatelia budú klopať na dvere trnavských domácností. Mesto Trnava sa zapojilo do realizácie Zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácností.

Ilustračný obrázok k článku Budú navštevovať trnavské domácnosti:  Prídu opytovatelia, zamerajú sa na príjmy
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Trnava sa zapojilo prostredníctvom Štatistického úradu Slovenskej republiky (SR) do realizácie Zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácností (EU SSLC) v rámci projektu európskych štatistických zisťovaní.

Porovnáva Slovensko aj Európsku úniu

„Realizáciou zisťovania sa získava harmonizovaný zdroj údajov o príjmoch, úrovni a štruktúre chudoby v krajinách Európskej únie. To umožňuje z dlhodobého hľadiska nielen analyzovanie životnej úrovne domácností na Slovensku, ale i medzinárodné porovnávanie Slovenska v rámci Európskej únie,“ informuje o tom správa mesta.

V roku 2019 bolo v rámci Slovenska vybraných viac ako 350 obcí, pričom do zisťovania je zaradených 6 760 domácností. Zisťovanie v Trnave prebehne od 4. februára do 28. júna 2019.

Musia sa preukázať

„V tomto období vybrané domácnosti navštívi pracovník poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením. Všetky informácie a názory, ktoré budú v rámci zisťovania poskytnuté, sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky. Ochranu dôverných údajov upravuje zákon č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike v znení neskorších predpisov a ochranu osobných údajov zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Za ochranu dôverných aj osobných údajov zodpovedá Štatistický úrad Slovenskej republiky,“ dopĺňa radnica.

„EU SILC podáva komplexný obraz o chudobe, sociálnom vylúčení a životných podmienkach na Slovensku. V súčasnosti sa uskutočňuje vo všetkých 28 členských štátoch EÚ a tiež na Islande, v Nórsku, Švajčiarsku a od roku 2013 aj v Srbsku. Zisťovanie je realizované podľa Nariadenia č. 1177/2003 Európskeho parlamentu a Rady EÚ a je záväzné pre všetky krajiny EÚ. Keďže vo všetkých krajinách je používaná jednotná metodika, získané údaje umožňujú na jednej strane medzinárodné porovnávanie Slovenska v rámci Európskej únie a zároveň sú podkladom pre analyzovanie sociálnej situácie domácností na Slovensku,“ stojísAkFNeJX_Sl37gXOn­lbFpvO3KAMy0bNgKph1LS­KVq_qqiqaJ7m7v3fMQw­k8MDD7G9dZFEz4E9TUn­bxZvmf6Qo_SgX76k-1emu2yN98A3ID0­Pw!!/dz/d5/L2dBI­SEvZ0FBIS9nQSEh/ v správe Štatistického úradu SR.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM