Júlia Vargová Kultúra

Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť

Týždeň je v plnom prúde a v Trnave je toho na programe veľa. Prinášame zopár tipov na akcie. Je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť
Zdroj: PAFF

Divadlo Kontra: Hamlet

Utorok, 12.marca o 19:00, Malý Berlín

Nezmeškajte Hamleta v podaní oceneného divadla Kontra. Hamlet je človek, ktorý stratil dôveru k svetu. Vysmieva sa autoritám, odkrýva klamstvo, neverí v dobro a krásu, je posadnutý smrťou. Pokúša sa a nedokáže si nájsť miesto vo svete, v ktorom prestali existovať akékoľvek hodnoty – ostal iba všetko zachvacujúci smútok.

Inscenačné prostriedky sú v predstavení ohraničené na minimum, dvaja herci stvárňujú aj všetky postavy a vytvárajú tak svet Elsinoru za pomoci jednoduchých rekvizít. Dôraz sa kladie na slovo, na fyzičnosť postáv a naviazanie intímneho kontaktu s divákom.

Cestovateľský večer: Grónsko

V stredu, 13.marca o 19:00, v Malom Berlíne

Príďte sa pozrieť na prezentáciu o krajine ľadu, ľadových medveďov, polnočného slnka, ticha a samoty. Vypočujete si rozprávanie o lezení po dokonalej žule, kajakovaní po rozbúrenom mori, leňošení pri nezapadajúcom slnku, o plavení sa po južnom Grónsku a chytaní lososov vo fjorde Tasermiut. Ochutnajte život v Grónsku a spoznajte jeho krásy s bratmi cestovateľmi Andrejom a Jánom Haršányovcami.

Cestovateľské kino: Severná Kórea

V stredu, 13.marca o 20:00, v Kine Hviezda

Surrealistický výlet do zeme, ktorú definuje efektívna propaganda, neoblomná cenzúra, tvrdý režim a diktátorskí politickí lídri. Nahliadnite s nami za železnú oponu do sveta, ktorý zviera tvrdý komunizmus. Ako žijú ľudia v absolútnej izolovanosti? Ako sa tam cítia vyvolení turisti, na ktorých dohliadajú všadeprítomné sliediace oči? Akými pravidlami sa riadi a aké tradície uctieva tento národ? Vydajte sa na nevšedné cestovateľské dobrodružstvo s fotografom Romanom Harákom.

Cestou necestou za polárnym slnkom

Streda, 13.marca o 17:00, Knižnica Juraja Fándlyho Stretnutie so Svetozárom Krnom, priekopníkom slovenskej expedičnej a diaľkovej turistiky.

Deň s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím

Streda, 13.marca od 9.00, na radnici

Komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská priblíži trojročnú históriu Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, predstaví víziu na rok 2019 a podelí sa o poznatky z praxe získané návštevami jednotlivých miest a monitoringami v zariadeniach sociálnych služieb.

Program:

10.30 – 12.00 Návšteva denného stacionára COMITAS v Trnave.

13.00 – 15.00 Návšteva Centra včasnej intervencie.

15.00 – 17.00 Individuálne konzultácie na radnici. Občania môžu podať podnet alebo požiadať o poradenstvo vo veciach týkajúcich sa ochrany práv osôb so zdravotným postihnutím.

Kurz kaligrafie

Štvrtok, 14.marca o 17:00, Nádvorie Coworking

Kurz bude zameraný na Brushpen a Parallel pen, dve základné pomôcky používané v kaligrafii. Netreba si priniesť nič, všetko potrebné dostanete na mieste. Kurz kaligrafie sa hodí aj úplným začiatočníkom. Naučia vás zakladaným technikám písma, a jeho kompozície. Vysvetlia vám základnú anatómiu písma a naučíte sa aj niečo o jeho histórii. Každý si domov odnesie svoju kaligrafickú pohľadnicu.

Zdeněk Izer: Na plný coole

Štvrtok, 14.marca o 19:00, Kino Hviezda

Máte radi dobrú zábavu? Zdeněk Izer vás vo svojom úplne novom programe s názvom „NA PLNÝ COOLE“ počas dvoch hodín rozosmeje do prasknutia. Show bude plná scénok, imitovaní a v neposlednom rade výborných vtipov, ktoré svojím podaním vie dať len on.

Divadelný súbor GAM: Vstupenka do raja

Vo štvrtok, 14.marca o 18:00, v Malom Berlíne

Mládežnícke divadelné predstavenie s hudbou, spevom a tancom, v ktorom si zahrajú deti a mladí z divadelného súboru pri Gymnáziu Angely Merici v Trnave. Scenár je adaptovaný z autobiografickej knihy Ivy Sanetríkovej Ješterka o ceste od závislosti na drogách k opätovnému nájdeniu zmyslu života. Hru napísala a režírovala Mgr. Daniela Somorová.

Právna klinika

Vo štvrtok, 14.marca, od 15:00 do 18:00

Každý štvrtok od 21. februára do 9. mája majú Trnavčania od 15:00 do 18:00 možnosť navštíviť priestory Právnej klinky na Trhovej 2 (budova bývalého Tatraskla). Projekt Právnej kliniky je spoločným projektom mesta Trnava a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorého cieľom je pomôcť s riešením právnych problémov obyvateľom Trnavy. Klinika nenahrádza činnosť advokátov či notárov. Ide o poskytnutie bezplatných právnych informácií.

PAFF 2019 – Pezinský alternatívny filmový festival

V piatok, 15.marca a v sobotu, 16.marca, v Dome kultúry v Pezinku

15. ročník Pezinského alternatívneho filmového festivalu – PAFF dáva tradične priestor hlavne nezávislým, nízkorozpočtovým, prípadne študentským filmom. Tento rok bolo z čoho vyberať, svoje filmy prídu osobne predstaviť hostia zo Slovenska i z Čiech. A keďže je festival medzinárodný, diváci sa môžu tešiť aj na kvalitné zahraničné zastúpenie. Pre návštevníkov sú pripravené prednášky, workshopy, aj bohatý sprievodný program. Viac informácií sa dozviete na stránke www.festivalpaff.sk.

Program:

PIATOK:

17:00 – 18:00 RePAFF

18:15 – 19:25 Best of Fest Anča 2018

19:40 – 20:45 Krátke filmy PAFF + hosť Grand Beats

21:00 – 22:00 hosť Michal Orsava (CZ)

22:00 – 23:00 koncert Orchester Worchester

SOBOTA:

15:00 – 15:50 4 Dokumenty (SK)

16:00 – 17:20 Súťažné filmy PAFF + živá hudba do filmu (Samo Štefanec)

17:30 – 18:20 Súťažné filmy PAFF + Live dabing (Staško&Lachký)

18:35 – 19:45 Súťažné filmy PAFF + súťaž 15 sekundových fil­mov

20:00 – 21:30 Peter Konečný – Dizajn vo svetovom filme

21:30 – 22:00 Vyhlásenie výsledkov + odovzdávanie cien

22:00 – 24:00 DJ Ink midget a DJ Bulp

Kino Crème de la Crème: Je mi fajn, s.r.o.

V piatok, 15.marca o 18:00, v Malom Berlíne

V rámci Crème de la Crème 6, týždňa francúzskeho filmu, v Malom Berlíne uvedú komédiu s Jeanom Dujardinom. Monique vedie spoločenstvo Emauzy blízko mestečka Pau, kde zamestnáva ľudí, ktorí sa dostali na dno a dostávajú novú šancu. Po rokoch sa z ničoho nič vráti jej brat Jacques, ktorého zaujíma len jediné: ako zbohatnúť. Takže skôr, ako o rodinné stretnutie, tu pôjde o stret dvoch odlišných svetov. Jacquesa k novému podnikateľskému zámeru inšpiruje jeho bývalý spolužiak, ktorý investoval do svojho nového imidžu a tak sa stal úspešným. Dostane „geniálny“ nápad. Nahovorí Monique a zopár ďalších priateľov z jej komunity, že jedinú možnosť, ako začať nový život, ponúka plastická chirurgia. A tak sa spolu vydajú na bizarnú cestu do Bulharska, kde je takýto zákrok pomerne lacný… Film z roku 2018 má 103 minút, premietaný bude s českými titulkami.

Fonokru

Piatok, 15.marca o 21:00, Zelený kríček

Pre všetkých milovníkov zvuku čierneho zlata je tu večer s FONOKRU. Vášeň v zbieraní a mixovaní platní je jeho dlhoročnou závislosťou a v jeho zbierke nájdete naozaj unikátne kúsky.

Kubánske latino

V piatok, 15.marca o 20:30, v Amfik Cafe

Pravú Kubánsku latino párty s kubánskou speváčkou Janelys Fernández Diaz a DJ Niurka Pita Alvelo (salsa, bachata, muerengue, reaggeton, brazil) si nenechajte ujsť v piatok v Amfiku. Zábava začne o pol deviatej a bude pokračovať až do rána.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM