han Správy

Centrum pomoci človeku mení v Trnave adresu! "Prerábka" vyjde viac ako milión

Zhruba do dvoch rokov by malo vyrásť v areáli Trnavskej arcidiecéznej charity (TACh) nové nízkoprahové denné Centrum pomoci človeku.

Ilustračný obrázok k článku Centrum pomoci človeku mení v Trnave adresu! "Prerábka" vyjde viac ako milión
Zdroj: Dnes24.sk

Nahradí doterajšie, ktoré sídli v nevyhovujúcich priestoroch. Ako informoval riaditeľ TACh Miroslav Dzurech, pôjde o zásadnú modernizáciu objektov starých okolo 150 rokov, náklady sú vyrátané na viac ako 1,2 milióna eur.

Peniaze z ministerstva

TACh na obnovu získala prostriedky z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a spolupodieľať sa bude vo výške piatich percent. „Sme v štádiu plánovania verejnej súťaže na dodávateľov jednotlivých činností,“ povedal Dzurech pre TASR. Následne od jari budúceho roka by sa mohli podľa neho začať stavebné práce.

Nové priestory

Centrum sa na jeseň presťahuje do dočasných náhradných priestorov, ktoré charite poskytlo mesto Trnava. „Nachádzajú sa na Saleziánskej ulici,“ uviedol riaditeľ TACh. Obnovu považuje za dôstojný vklad do historickej architektúry lokality. Sídlo TACh je v mestskej pamiatkovej rezervácii, úplnom centre Trnavy v objekte tzv. špitálika, poskytujúceho služby mestskej nemocnice už začiatkom 14. storočia.

„Pamiatkari urobili prieskum, ale priestory nášho centra v dvorovej časti nemajú takú hodnotu, ktorá by neumožnila urobiť zásadnú obnovu,“ povedal riaditeľ.

Pre všetkých v núdzi

Nové centrum tak získa priestor pre individuálnu i skupinovú terapiu s ľuďmi bez domova. Za stravou tam denne prichádza okolo štyridsať klientov, využiť môžu službu krízového šatníka, oprať si oblečenie a urobiť osobnú hygienu. Po novom bude oddelené plotom od susediacej Orolskej záhrady, ktorá je v majetku rímskokatolíckej cirkvi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM