Monika Hanigovská Rôzne

Cez Trnavu pôjde mimoriadny vlak: Môžeme sa tešiť na krásnu romantiku!

To si nenechajte ujsť. Cez Trnavu pôjde vlak, aký sa už len tak bežne nevidí. Ľudia budú môcť zažiť krásnu romantickú jazdu.

Ilustračný obrázok k článku Cez Trnavu pôjde mimoriadny vlak: Môžeme sa tešiť na krásnu romantiku!
11
Galéria
Zdroj: Archív Albatros klub

Na trnavskej železničnej stanici zastane 10. decembra vlak, ktorý bude ťahaný parným rušňom Albatros. Príchod do nášho mesta je naplánovaný na 11:05 hod. a odchod na 11:15 hod. Mimoriadna železničná udalosť „Mikulášska jazda s Albatrosom“ potiahne výletníkov do malebných Smoleníc, kde organizátori tohto projektu ( ALBATROS klub v spolupráci s obcou Smolenice), pripravili pre ľudí zaujímavý program. Akcia sa uskutoční na trati Bratislava hl.st. – Galanta – Leopoldov – Trnava – Smolenice – Kúty – Bratislava hl.st.

Aj Trnavčania sa tak môžu tešiť na originálny a nevšedný cestovateľský zážitok. „Veľkým a hlavným lákadlom celej akcie je parný rušeň 498.104 Albatros, vyrobený 24.12.1954. Bra­tislavský Albatros je totiž jediný prevádzkyschopný parný rušeň tejto série na svete z 15-kusovej série, je najväčší, najťažší a najrýchlejší parný rušeň vyrobený v Československu,“ povedal František Šiller, člen organizácie reklamy a propagácie ALBATROS klubu.

Ako ďalej uviedol, v súprave Mikulášskeho vlaku bude zaradený aj historický reštauračný vozeň WRa a tiež prezidentský vozeň – SALON, ktorý využíval prezident Gustáv Husák.

Zdroj: Archív Albatros klub

Zaujímavý program

„Mikulášska jazda s Albatrosom“ prinesie aj zaujímavý program. Ten začne už vo vlaku. Ľudí bude sprevádzať Mikuláš, čert aj anjel. Tí cestovateľom počas jazdy prinesú kus dobrej nálady a budú rozdávať mikulášske balíčky. Cestu vlakom výletníkom spríjemnia aj všakovaké sútaže. „Súťaže sa robia aj vo vlaku – kvíz, kreslenie, potom na stanici ( v obci Smolenice, poz. red.) – súťaž v jedení koláčov, a tiež vo Včelovine,“ povedal nám František Šiller.

Zdroj: Archív Albatros klub

Pripravené však budú i iné lákadlá, ktoré môžu výletníci očakávať po vystúpení v Smoleniciach. „V Smoleniciach budú aj trhy, to všetko pripravuje obec Smolenice so súkromným sektorom, bude aj jazda na koči a podobne,“ vyratúva František Šiller.

Ako ďalej uvádza organizátor „Mikulášskej jazdy s Albatrosom“, výlet prinesie aj ďalšie zážitky. Čo možno ešte očakávať? Ľudia sa môžu tešiť podľa slov Šillera aj na rozsvietenie vianočného stromčeka, ochutnávky rôznych špecialít tamojšej kuchyne, návštevy múzea Štefana Baniča – vynálezcu padáka. Pripravená bude aj obhliadka Smolenického zámku.

Vlak na prvom nástupišti

„ALBATROS klub má veľmi dobré vzťahy so všetkými tromi železničnými spoločnosťami – ZSSK Slovensko, ŽSR, ZSSK CARGO a preto je aj odchod vlaku prispôsobený tak, aby sa dĺžkovo zmestil do stanice. Mikulášsky vlak odchádza pravidelne z 1.nástupišťa, nakoľko toto nástupište je najdlhšie,“ informoval nás Šiller. Súčasne však tiež dodáva, že cestujúci je povinný si cestovný poriadok skontrolovať deň pred akciou. Organizátor uvádza na stránke všetky prípadné zmeny a oznamy.

Akciu spája pekná myšlienka, ktorá pomôže k zachovaniu tohto pojazdného skvostu. „Všetky prostriedky získané z predaja miesteniek sú použité na opravu tohto rušňa a udržiavanie jeho prevádzkyshopného stavu“, povedal nám na záver Šiller.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: Archív Albatros klub

FOTO: Do našich končín zavíta nádherný vlak
11
Galéria
Zdroj: Archív Albatros klub
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM