Správy

Chcete pestovať bylinky či zeleninu? V Trnave vzniká prvá mestská komunitná záhrada

Ak máte záujem o pestovanie vlastných plodov, nemali by ste váhať. Mesto zverejnilo online dotazník, pre prvých pestovateľov v novej záhrade.

Ilustračný obrázok k článku Chcete pestovať bylinky či zeleninu? V Trnave vzniká prvá mestská komunitná záhrada
Zdroj: Mesto Trnava/ Petra Vráblová

„S príchodom jari sa začína aj záhradkárska sezóna. Život v meste, obzvlášť v bytových domoch, však väčšinou neumožňuje mať vlastnú záhradu či kvetinový záhon, hoci by to mnohí ich obyvatelia uvítali. Ideálnym riešením sú tzv. komunitné záhrady, ktoré poskytujú možnosť pestovať si vlastné plodiny aj priamo na sídlisku, aktívne vyplniť voľný čas i skrášliť svoje okolie,“ informovalo mesto Trnava.

Podmienky pre pestovateľov

Nová komunitná záhrada aktuálne vzniká na Ulici Vladimíra Clementisa. Je súčasťou revitalizácie verejného priestoru pod názvom Agátka.

„Ponúkne dvanásť vyšších a osem nižších záhonov na pestovanie, k dispozícii bude prípojka na úžitkovú vodu i dve pitné fontánky. Pestovatelia dostanú aj vlastný kompostér na rastlinný odpad,“ dodáva radnica s tým, že záhrada bude oplotená a mimo prevádzkových hodín sa bude zamykať.

Prečítajte si tiež

Záujemcovia sa môžu hlásiť

Okrem možnosti vypestovania si vlastnej zeleniny či ovocia, záhrada ponúkne aj priestor na rôzne aktivity: „Bude sa tu dať posedieť aj zarelaxovať si v hojdacej sieti, spraviť si piknik na lavičke za stolom alebo si spraviť pohodlie v zátiší pod stromami.“

Pestovatelia sa môžu hlásiť prostredníctvom online dotazníka do 31. marca. Radnica tiež hľadá dobrovoľníka pre manažovanie priestoru..

„Komunitná záhrada na Agátke je prioritne určená obyvateľov Ulice Vladimíra Clementisa a blízkeho okolia. V prípade veľkého záujmu budú uprednostnení tí, ktorí bývajú čo najbližšie. Ak to bude kapacita umožňovať, bude sa dať prihlásiť aj dodatočne na verejnom stretnutí,“ povedala pre web mesta hovorí Petra Vráblová z referátu participácie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM