Monika Hanigovská Kultúra

Chtelnický hajdúch dá povel a vytancujú ženy: Zažite zvyk s protitureckých bojov

Je priam radosť sa pozerať. V Chtelnici uchovávajú tradície v podobe trojdňovej fašiangovej pochôdzky. Zaujímavú udalosť ešte stále stihnete zažiť na vlastnej koži.

Ilustračný obrázok k článku Chtelnický hajdúch dá povel a vytancujú ženy: Zažite zvyk s protitureckých bojov
9
Galéria
Zdroj: TASR

Cez dedinku prechádza skupina krásne oblečených mládencov aj dievčat, pričom pochod dopĺňa hlasná dychová hudba Chtelničanka. Mužská časť tejto skupiny predvádza tzv. šabľový tanec a potom s dievčatami rezko vytancujú všetko naokolo. Aj taký obraz sa naskytol v nedeľu, 11. februára v malebnej obci Chtelnica.

Zábavu v podobe trojdňovej fašiangovej pochôdzky si môžu všetci milovníci tradícii, tanca a neobvyklých zážitkov užiť ešte dnes, 12. a utorok, 13. februára.

V rámci fašiangového zvyku, ktorý v obci uchovávajú, navštívia každú domácnosť.

Na povel

„Chlapci sú oblečení v rovnakých košeliach, každý rok v inej, cez plecia majú šatku, hajdúch má dolomán, čiapku a tucet mládencov na povel (teda pripravených mládencov do tanca – poz. red. )" uviedla etnologička Vladimíra Pribišová. Šabľovníci majú naštudovanú a tú v sprievode miestnej dychovky opakujú pred každým navštíveným domom. Hajdúchom v Chtelnici je tento rok Marek Turanský.

Podľa toho, akú odpoveď dajú domáci ich veliteľovi – hajdúchovi, vytancujú všetky dievky i starších buď pri veselej hudbe, alebo im zahrajú smutnú pesničku.

Zvyk má podľa etnologičky Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch Vladimíry Pribišovej súvis s protitureckými bojmi, preto zostala aj funkcia hajdúcha.

Zdroj: TASR

Trojdňový zvyk

Sprievod dvanástich mládencov kedysi so šabľami, ktoré dnes vymenili v Chtelnici za prútiky, je súčasťou pochodu masiek v závere fašiangov. Tento trojdňový zvyk sa zachoval podľa vyjadrenia Vladimíry Pribišovej na Morave a na západnom Slovensku a nepozná sa dôvod prečo.

V pondelok, 12. februára a v utorok 13. februára, budeme môcť na vlastné oči zažiť tzv. „skákanie pod šable“. O 18.00 hodine (12. február) odštartuje tanečná zábava v tamojšej reštaurácii Hviezda. Pochovávanie basy sa uskutoční na druhý deň (13. február), v tej istej reštaurácií o 20.00 hodine. Podľa slov organizátorov akcie, basu na jej poslednej ceste odprevadí folklórna skupina Krakovienka. Vstup je spoplatnený sumou 2,50 eur.

OBRAZOM: Pozrite si zábavu aj zvyky na fašiangovej pochôdzke v Chtelnici
9
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM