Monika Hanigovská Rôzne

Dedinka pri Trnave s Veľkomoravským hradiskom: Obec, kde si ctia známeho spisovateľa

Predstavujeme vám ďalšiu zaujímavú dedinku. Môže sa pochváliť ochranným hradiskom, ktoré v minulosti zaberalo kus zeme. Dedinku poznačil aj národný buditeľ a autor divadelných hier.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Trnave s Veľkomoravským hradiskom: Obec, kde si ctia známeho spisovateľa
13
Galéria
Zdroj: TASR

Názvy ako Majtény (1773), Majthény (1808), či napríklad Matejchov (1920) odkazujú priamo na malebnú obec Majcichov v okrese Trnava. Táto dedinka má síce niečo cez dvetisíc obyvateľov ale je aj miestom, kde dodnes vidno pozostatky historického hradiska. To však nie je všetko. Je aj miestom, kde vidieť na tvárach občanov hrdosť pri spomienke na Jána Palárika, katolíckeho kňaza, dramatika, novinára a autora divadelných hier, ktorý v dedinke pôsobil.

Vydajte sa s nami na malé potulky po Majcichove, ktorého prvá písomná zmienka sa datuje do roku 1266 a existencia tamojšej lokality obce siaha až do obdobia 35 000 rokov p. n. l..

Praveký človek aj Slovania

Lokalitu dnešného Majcichova obýval už praveký človek. „Archeologické náleziská naznačujú, že na území dnešného Majcichova žil praveký človek už v staršej dobe kamennej (35 000 – 8 000 rokov p. n. l. ). V literatúre sa častejšie uvádza osídlenie Majcichova z mladšej doby kamennej (od r. 5 000 – do r. 3 000 p. n. l. ),“ informuje o tom samotná obec Majcichov.

Neskôr si toto územie obľúbili Slovania na prelome 5. a 6. storočia nášho letopočtu. Ako informuje obec, k zachovaným stopám ich osídlenia patrí sídlisko s keramikou pražského typu.

Zlomok úchvatnej histórie vidieť najlepšie zo vzduchu. Návštevníkom sa tak vynorí jemný dotyk slávnej Veľkomoravskej ríše v podobe zvyškov ochranného hradiska.

Krásnu rekonštrukciu Veľkomoravského ochranného hradiska si môžete detailne prezrieť z dielne Archeologického ústavu SAV po prekliku TU.

Mohol sa rozprestierať až na 9 hektároch

Veľkomoravské ochranné hradisko v Majcichove siaha až do 9. storočia. Pozostatky nájdeme ležať od miestnej časti Palaj k Vlčkovskému háju. A tiahne sa 3 hektármi. Podľa odborníkov však bolo v minulosti oveľa väčšie.

„Archeologický výskum tohto hradiska vykonal Archeologický ústav SAV v Nitre v 60. rokoch 20. storočia a začiatkom 21. storočia. Výskumy tvrdia, že rozloha by mohla byť dokonca až 9 ha. Hradisko ležalo na dôležitej obchodnej križovatke. Je veľmi pravdepodobné, že už v tomto období existoval Majcichov pod názvom Majtech ako malá osada na miestnej dnešnej hornej ulice pod kostolom. Na mieste kostola pravdepodobne stála strážna veža,“ opisuje ďalej obec. Život však prekvital aj za múrmi hradiska, kde osadníci vystavali celú sieť tzv. služobných osád.

Na Palárika sú domáci pyšní

Písal aj pod pseudonymy Beskydov, Ján Beskydov, Paliarik Ján, jeho práca však ostala „živá“ aj dnes. Ján Palárik sa síce narodil v Rakovej v okrese Čadca, (27. apríl 1822) ale v Majcichove prežil kus života a tiež tu naposledy vydýchol (7. december 1870).

Pôsobenie talentovaného autora divadelných diel ako Inkognito, Drotár, Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch a súčasne aj tvorcu niekoľkých učebníc a novinových článkov, môžu návštevníci obce vidieť dodnes.

A to v podobe pamätnej izby, busty a základnej školy, ktorá nesie jeho meno. Pamätnou izbou si ho uctili Majcichovčania pri príležitosti stého výročia jeho úmrtia. Návštevníci si v nej môžu prezrieť nielen jeho diela ale dozvedia sa viac aj o živote J. Palárika.

„Panelová výstava s vitrínami postupne mapuje Palárikovo rodisko, štúdiá a tiež jeho pôsobenie v úlohe publicistu, kňaza a národného buditeľa. Dominantným prvkom pamätnej izby je Palárikova busta vyrobená z patinovanej sadry,“ informuje o tom Trnava Tourism.

V útrobách izby sa nachádza tiež obraz, ktorý predstavuje tzv. Majcichovský mier, ktorý symbolizuje koniec cisársko-kuruckých vojen.

Ako ďalej informuje Trnava Tourism, pamätná izba je otvorená pre verejnosť od pondelka do piatka v čase od 08.00 – 16.00 hod., pričom návštevy treba vopred ohlásiť na Obecnom úrade.

Za zmienku a návštevu stojí chránený areál Vlčkovský háj, ktorý sa rozprestiera na rozhraní katastrálnych území Vlčkoviec a Majcichova. Ako informuje Trnava Tourism, predmetom ochrany je relikt dubovo-brestovo-jaseňového lužného lesa s výskytom ohrozených druhov rastlín a živočíchov.

Ako išiel čas v obce Majcichov si môžete prezrieť v našej priloženej GALÉRII.

FOTO: Spoznajte zaujímavú dedinku Majcichov
13
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM