BTW Správy Samospráva

Denný stacionár po záujme zo strany Trnavského kraja možno neskončí

Rodičia kritizovali, že neboli vopred o rušení centra informovaní a nedostali možnosť sa k tomu vyjadriť. S ich podnetmi sa župan Viskupič stotožňuje.

Ilustračný obrázok k článku Denný stacionár po záujme zo strany Trnavského kraja možno neskončí
Zdroj: Google Maps

Kancelária Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorá vedie register všetkých typov sociálnych služieb na území kraja, sa podľa jeho predsedu Jozefa Viskupiča zaujíma o dôvody avizovaného zrušenia denného stacionára Strediska evanjelickej diakonie (SED) v Trnave.

Zariadenie by malo zaniknúť k 1. augustu tohto roka, rodičia klientov proti tomu protestujú.

Na pôde Úradu TTSK sa 27. apríla stretli zástupcovia klientov, zamestnanci Zariadenia pre seniorov – Domova sociálnych služieb na Kalinčiakovej ulici, ktorého je stacionár súčasťou a farár Evanjelickej cirkvi a. v. (ECAV) ako zástupca vlastníka objektu.

Správna rada SED Trnava tvrdila, že nedostala od štatutárnej zástupkyne informáciu o požiadavke zrušenia stacionára. Hovorila podľa nich iba o nevyhnutnosti riešiť priestorové problémy zariadenia. S týmto boli rodičia a zamestnanci uzrozumení a dokonca hľadali riešenia a zdroje.

Neskôr sa však klienti dozvedeli, že zariadenie má byť zrušené, a tak sa obrátili na TTSK. Ako uviedol Viskupič, podľa vývoja situácie je v hre niekoľko možností riešenia. „Od pokračovania činnosti stacionára pod SED, až po vznik nového zariadenia, ktorý by iniciovali rodiny klientov. TTSK bude preto v najbližších dňoch rokovať so všetkými zainteresovanými vrátane zriaďovateľa – SED, zástupcov Evanjelickej diakonie ECAV na Slovensku, ktorá zriaďuje SED Trnava, i s mestom Trnava, keďže denné stacionáre sú originálna kompetencia miest a obcí,“ doplnil župan.

„Je nám ľúto zrušenia denného stacionára. Urobíme všetko pre to, aby táto služba bola zachovaná,“ tvrdila hovorkyňa ECAV Jana Nunvářová ešte pred stretnutím. Potvrdila, že ak by napríklad TTSK disponoval priestormi, ktoré by mohol stacionár využívať, veľmi by to veci pomohlo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM