Monika Hanigovská Tlačové správy

Divadlo Jána Palárika s premiérou hry Vláda tmy: Zakázaná bola osemnásť rokov

V Trnave sa v premiére uskutoční hra od velikána L. N. Tolstého. Inscenácia predstaví talentovaného režiséra aj výtvarníčku, autorku mnohých ocenení.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Jána Palárika s premiérou hry Vláda tmy: Zakázaná bola osemnásť rokov
Zdroj: TASR

V Divadle Jána Palárika sa predstaví vo svojej premiére hra Leva Nikolajeviča Tolstého – Vláda tmy. Opona trnavského divadla sa zdvihne v sobotu, 24. februára o 19.00 hod. vo Veľkej sále.

Slovenskú premiéru inscenácie pripravil mladý talentovaný režisér Matúš Bachynec so svojim tímom, Luciou Mihálovou (dramaturgička) a Jánom Husárom (scénograf).

Kostýmy pripravila oceňovaná výtvarníčka Marija Havran, ktorá má na svojom konte mnoho ocenení.

Hra je iná

Inscenácia zobrazuje oscilovanie človeka medzi dobrom a zlom. „Postavy sa pohybujú v akomsi predpeklí, ktoré si vytvorili sami svojimi nekalými činmi. Neustále hľadajú východisko z bludného kruhu vlastných zločinov, čím sa uchyľujú k stále novým a horším skutkom. Ako každá dobrá tragédia, aj Vláda tmy v sebe nesie hlboké mravné posolstvo a hoci sa na prvý pohľad javí ako hra bez svedomia, v podstate je to práve hra o svedomí a o mukách, ktoré spôsobí človeku, keď sa snaží obísť svetskú a Božiu spravodlivosť,“ uviedla dramaturgička divadla aj samotnej hry, Lucia Mihálová.

Kostýmy inšpirované Ruskom

Ako prezrádzajú organizátori, hra prenesie na divadelné dosky kus samotného Ruska ale súčasne ponechá priestor aj pre abstrakciu. „Výtvarne sa inscenácia snaží komunikovať súčasnú dobu, pričom kostýmy zostávajú inšpirované ruskými motívmi a scénografia vytvára abstraktný priestor chrámu, ale nielen reálneho, ale je aj metaforou chrámu ľudskej duše,“ informuje Lucia Turňová, PR, marketingový manažér, DJP v Trnave.

Zdroj: Divadlo Jána Palárika v Trnave

„Hudba Petra Mankoveckého je spojením moderných basových tónov s tradičnými sakrálnymi piesňami. Vznešená chrámová hudba vytvára kontrast ku konaniu na javisku, ktoré znázorňuje tie najspodnejšie ľudské pudy a vášne,“ prezrádza ďalej DJP v Trnave.

Tak, ako to býva v pravej ruskej klasike, aj Vláda tmy je prešpikovaná veľkou dávkou erotiky, brutality, no za tým všetkým sa nachádza detailná analýza morálneho úpadku človeka.

„Doteraz sa toto dielo radí medzi klenoty svetovej literárnej tvorby. Tolstého súčasníci nazývali Vládu tmy tragédiou shakespearovských rozmerov a toto označenie si právom zaslúži,“ informuje DJP v Trnave.

Skutočná udalosť

Tolstého prvotnou inšpiráciou bola skutočná udalosť z roku 1880. „S prípadom ho zoznámil jeho priateľ, tulský prokurátor N. V. Davydov. Tolstému sprístupnil spisy roľníka Jefrema Koloskova, ktorého autor osobne navštívil vo väzení. Jefrem Koloskov bol odsúdený za vraždu dieťaťa, ktoré splodil so svojou nevlastnou dcérou. K činu sa priznal na dcérinej svadbe, na základe čoho bol vzápätí zatknutý. Po vydaní v tlači cárska cenzúra označila hru za nebezpečnú a zakázala ju inscenovať,“ prezrádza DJP v Trnave.

Hra bola zakázaná na osemnásť rokov. Svetová premiéra sa preto uskutočnila vo Francúzsku v roku 1888 v Théâtre Libre v Paríži, kde sa dočkala obrovského úspechu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM