Monika Hanigovská Kultúra

V Trnave vzniklo nové Retro múzeum: Pochváliť sa môže aj vzácnymi kúskami

Na mape múzeí pribudlo ďalšie a to rovno v Malom Ríme. Retro múzeum poodhalí návštevníkom vzácne aj raritné výstavné kúsky. Pozrite si medzi prvými, niektoré z nich.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vzniklo nové Retro múzeum: Pochváliť sa môže aj vzácnymi kúskami
14
Galéria
Zdroj: TASR

Staré hodiny, raritné písacie stroje, unikátne bicykle, zachovalé autá i práčky, magnetofóny, televízory a ďalšie exponáty predovšetkým z druhej polovice 20. storočia ponúka nové Retro múzeum v Trnave.

Je ponukou pre staršie generácie nájsť v ňom predmety, ktoré boli súčasťou ich života a pre mladších je informáciou o tom, čo predchádzalo elektronike, ktorá ich neoddeliteľne sprevádza už od narodenia.

Niekoľkoročné zberateľské zanietenie zakladateľa Karola Lipovského a niekoľkomesačná práca ľudí zo združenia Retro múzeum vyústila do expozície na ploche 650 m2.

Vášnivý zberateľ

„Máme tu hodiny – budíky i nástenné, šijacie stroje, vysávače, rádiá, detské kočíky, biblie i Leninove spisy, lampy,“ povedal Lipovský. Zberateľstvu prepadol už dávno, veci najskôr ukladal v záhradnom retrodomčeku a neskôr časť vystavoval vo svojom penzióne. Časom sa však ukázalo, že je to nedostačujúce a tak vznikla myšlienka Retro múzea. „Chceme tak obohatiť ponuku múzeí v Trnave,“ dodal Lipovský.

Cesta za mnohými vystavenými predmetmi viedla podľa neho na burzy, najmä do blízkych Čiech. Popri tom zadovážil exponáty aj priamou kúpou a často sa dostal k vzácnostiam, o ktorých spočiatku ani netušil.

„Napríklad šesťstotrojka, ktorá patrila Janovi Werichovi. Je biela, čo samo o sebe bolo raritou a v čase výroby takéto ani neboli určené na domáci trh. Až neskôr som sa z ‚techničáku‘ dozvedel, kto sa na nej vozil, práve ju dokončujem,“ uviedol Lipovský, ktorý do poslednej chvíle pred otvorením spolu s ďalším fanúšikom retro pripravovali múzeum pre návštevníkov.

Lipovský našiel zarastené burinou ostatky bicyklov, aké používali bratia Pospíšilovci, dvadsaťnásobní majstri sveta a dvadsaťpäťnásobní majstri Československa v bicyklobale, ale aj práčku z Kovosmaltu Trnava, ktorá ležala nevybalená a nepoužitá na pôjde pol storočia.

Bezplatný vstup pre školy

Lipovský dodal, že má záujem, aby sa deti z trnavských škôl zoznámili s minulosťou aj takýmto spôsobom, a preto dostanú školy ponuku na návštevu múzea bezplatne. Pre ostatných je vstupné symbolické.

Múzeum sa nachádza v Trnave na Sladovníckej ulici 19, vo dvore za bytovkami oproti čerpacej stanici. Otvorené bude mimo pondelka, vždy od 10. hodiny, v zime do 16. a v lete do 18. hodiny.

OBRAZOM: Nové Retro múzeum v Trnave zavedie návštevníkov do minulosti
14
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM