Monika Hanigovská Rôzne

Divadlo na nebi nad našim mestom: Trnavčan zachytil supermesiac naozaj krásne!

Unikol vám pohľad na supermesiac nad Trnavou? Nezúfajte. Túto parádu si môžete vychutnať vďaka trnavskému fotografovi Matúšovi Koprdovi.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo na nebi nad našim mestom: Trnavčan zachytil supermesiac naozaj krásne!
3
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

V tento týždeň sa aj na nebi nad Trnavou dalo pozorovať skutočne ojedinelé divadlo, v ktorom hral hlavnú úlohu Mesiac. Stretlo sa totiž viac faktorov, ktoré spôsobili, že pohľad naň bol výnimočný. Čím lepšie sa totiž kryje doba, kedy sa nachádza najbližšie k Zemi so splnom, tým väčší ho na oblohe vidíme. Takýmto splnom sa často hovorí „superspln“ alebo „supermesiac“.

Zachytil supermesiac nad Trnavou

Vyskytuje sa ich síce aj niekoľkokrát ročne, no v takejto podobe sme mohli naposledy vidieť v roku 1948 a najbližšie sa takáto možnosť naskytne až 25. novembra 2034. Takéto nebeské divadlo je nepochybne lákavé aj pre fotografov. Do terénu sa vybral aj Trnavčan Matúš Koprda, ktorý zachytil supermesiac nad našim mestom.

Zdroj: Matúš Koprda

Šikovný Trnavčan zachytil supermesiac v plnej kráse nad Bazilikou sv. Mikuláša, ktorú Trnavčania radi prezývajú ako Hrubý kostol. Fotograf Matúš si uvedomoval, že tento úkaz je oveľa príťažlivejší než obyčajný spln. „Asi každý počul pojem supermoon alebo supermesiac. Posledné dni to bolo veľmi často spomínané v médiách. Až nakoniec prišiel. Väčší asi o 6% a jasnejší asi o 30% než bežný spln. Zároveň to bol najväčší supermesiac na najbližších zopár desiatok rokov," povedal nám o žiarivom lákadle, ktoré zachytil na fotografiách.

Za vznikom takýchto záberov je vhodná technika aj poloha supermesiaca. „Základom na toto fotenie bolo použitie teleobjektívu, ktorý mi umožnil výrazne priblížiť mesiac a celú scénu. Použil som objektív s ohniskovou vzdialenosťou 70–200mm na jeho najdlhšom konci. Vedel som, že keď chcem Mesiac dobre odfotiť, musím ho „chytiť“ ešte pri jeho východe alebo západe. Vtedy je blízko pri horizonte a dá sa zakomponovať do okolia. Neskôr, keď už je vysoko na oblohe, jeho fotenie nie je pre mňa až také zaujímavé. Je to viac o technike, ako o kreativite a viem, že kvalít astrofotografov by som s mojou technikou aj tak nedosiahol. Takže som ho chcel odfotiť pri východe," objasnil nám fotograf Matúš Koprda.

Trnavčan sa na nebeské divadlo vybavil aj mobilnou aplikáciou. „Pripravil som sa na fotenie a vyrazil. Vzal som si statív, foťák a od kamaráta požičaný teleobjektív, dostal som sa na vyvýšené miesto a čakal na východ supermesiaca. Astronomická aplikácia na telefóne mi ukazovala, že mesiac z môjho pohľadu vyjde niekde nad činžiakmi na sídlisku Vozovka. Bolo mi to trochu ľúto, lebo činžiaky ma ako popredie na fotke moc nelákali. O to väčšie bolo moje nadšenie a prekvapenie, keď som zrazu uvidel Mesiac vychádzať na horizonte hneď vedľa veží Hrubého kostola. Aplikácia v telefóne našťastie sklamala – pravdepodobne chybou zlej kalibrácie kompasu,“ prezradil nám nadšený fotograf.

Panikárenie

Matúš Koprda musel využiť ten správny moment, aby čo najlepšie zachytil supermesiac v celej jeho kráse. „Dal som sa do fotenia. Mesiac postupne vychádzal, a poza veže prešiel až presne do stredu mojej vysnívanej kompozície. Ten moment trval krátko a ja ako správny nedočkavý fotograf som začal panikáriť a takmer som nestihol spraviť kvalitný záber. (úsmev) Nakoniec to však vyšlo výborne. Ešte viac ako dobrý záber ma však tešilo to úžasné nebeské divadlo. Ešte chvíľu som ho fascinovane sledoval a po chvíli mrznutia som sa vybral domov. Záber som následne upravil a hodil na sociálne siete, kde sa veľa ľuďom zapáčil,“ povedal nám na záver tento Trnavčan.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: Matúš Koprda

NÁDHERNÉ FOTO: Trnavčan zachytil supermesiac v jeho plnej kráse
3
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM