Monika Hanigovská Kultúra

DJP si uctí okrúhle narodeniny známeho scénografa: J. Zavarskému venovalo výstavu

Pre umelca pripravilo Divadlo Jána Palárika spolu s Divadelným ústavom Bratislava výstavu. Tá sa bude konať v Zrkadlovej sále pri príležitosti jeho 70.narodenín. Potrvá do konca júna.

Ilustračný obrázok k článku DJP si uctí okrúhle narodeniny známeho scénografa: J. Zavarskému venovalo výstavu
Zdroj: DJP v Trnave/TASR

K 70. narodeninám slovenského scénografa Jána Zavarského pripravilo jeho domovské Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave výstavu, mapujúcu rozsiahlu tvorbu autora, návrhy scén pre slovenské a zahraničné divadlá a plagátovú tvorbu.

„Oficiálne otvorenie sa uskutoční v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave 21. apríla po premiére hry Rodinný parlament, ktorej scénografiu sám navrhol,“ povedala pre náš spravodajský portál Lucia Turňová, PR, marketingová manažérka, DJP v Trnave.

Výstava venovaná J. Zavarskému potrvá až do konca júna.

Ján Zavarský pôsobil v začiatku svojej kariéry v Divadle Andreja Bagara v Nitre, v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave a od roku 1979 až dodnes pôsobí v Divadle Jána Palárika, od roku od 1997 ako jeho umelecký šéf.

Vytvoril doteraz takmer päťsto scénografií, z toho pre Trnavu viac ako sto.

Aj za hranicami

Okrem Trnavy spolupracoval s viacerými českými divadlami, so Štátnou operou a Národným divadlom v Prahe, pravidelne s brnianskym Divadlom Husa na provázku.

Pre Národnú operu vo Varšave pripravil výpravu pre operu Salome. Pracoval na činoherných, bábkových, baletných, muzikálových a operných inscenáciách aj pre divadlá v Maďarsku, Nemecku, Švajčiarsku, USA a inde. Uplatnil sa aj ako filmový architekt (Úsmev diabla, Zlatý chlieb).

Získal mnohé ocenenia

Takmer päť desaťročí tvorivej práce spolupracoval Zavarský s mnohými režisérmi. Za svoje scénografie získal viaceré ocenenia na medzinárodných súťažných prehliadkach. V roku 2001 to bola zlatá medaila na Trienále scénografie v Novom Sade a v roku 2003 Zlatá maska v Katoviciach. V roku 2002 mu udelili Grand Prix na Festivale animácie v poľskom meste Bielsko Biala. Festival Májová Nitra opakovane oceňoval scénografie Jána Zavarského – zaujali jeho práce k inscenáciám Princezná Maru, Faustiáda či Noc zázrakov, ktoré malo v repertoári DJP.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM