Rôzne

Dolné Lovčice lákajú pokojom: Stojí v nej šikmá veža, zhmotnená povesť i mohutný strom

Neďaleká dedinka pri Trnave láka mladé rodiny na pokojnú atmosféru. Pochváliť sa však môže aj niekoľkými zaujímavosťami. Nahliadnite do Dolných Lovčíc, FOTO.

Ilustračný obrázok k článku Dolné Lovčice lákajú pokojom: Stojí v nej šikmá veža, zhmotnená povesť i mohutný strom
12
Galéria
Zdroj: TASR

Dedina sa nachádza v blízkosti krajského mesta Trnava, ale stačí zopár minút jazdy autom alebo nasadnúť na autobus a človek sa ocitne v inom svete. Preto je svojou pokojnou atmosférou lákavá pre mladé rodiny.

„Teraz je záujem o pozemky pre rodinné domy, stavia sa,“ povedal starosta Dolných Lovčíc František Juriš. Zoznámte sa s ňou. Predstavujeme vám obec Dolné Lovčice pri Trnave.

Obec Dolné Lovčice pri Trnave má vo svojom erbe súčasti pluhu – vysoké čerieslo a nízky lemeš s ďatelinou. Poľnohospodárske nástroje najlepšie vystihujú ráz obce nachádzajúcej sa na Trnavskej tabuli s úrodnou pôdou, hoci svoj názov odvodzuje od úplne inej ľudskej činnosti – od lovu, na ktorý tam boli podľa všetkého rovnako dobré podmienky.

Ako posledná obec

Dolné Lovčice sa prvýkrát v písomnej podobe spomínajú v roku 1292, keď bola obec majetkom Michaela de Loch. Loch bol vtedy aj názov usadlosti, v 16. storočí znel ako Also Loch, neskôr Kiss Lócz, Alsó Lóczon, Unter Lóczer. Súbežne sa používal so slovenskými Dolnyo Lowčiczkej, Dolné Lovcsice až po dnešný názov, ktorý je známy od roku 1883.

„Boli sme do vlaňajška jedna z posledných obcí na okolí, ktorá nemala svoju monografiu,“ konštatoval starosta Dolných Lovčíc František Juriš. Nedostatok napravili v novembri, keď po dvoch rokoch prípravy vyšla rozsiahla kniha Dolné Lovčice.

„Vydali sme knihu v 700-kusovom náklade, je o ňu veľký záujem, do každého domu v obci išla jedna kniha zdarma a ostatné si mohli záujemcovia zakúpiť za symbolickú cenu. Nie je to pre nás cieľ zisku, nakoľko nielen autor knihy pracoval bez nároku na odmenu, ale ďalší náš rodák Vojtech Vilinovič, žijúci v Bratislave, sa rozhodol vydanie zasponzorovať. Obom sme pri uvedení knihy do života udelili čestné občianstvo,“ dodal starosta.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Zdroj: TASR

Skoro ako v Pise

V obci je aj niekoľko prícestných krížov a v strede obce, na rázcestí, stojí zvonica. Na mieste pôvodnej drevenej miestni postavili v roku 1929 murovanú a osadili do nej tri zvony.

„Nakláňa sa, podložie na jednej strane ustupuje. Máme tak takú malú paralelu s vežou v Pise,“ dodal starosta Juriš.

Obec si veľmi cení, že začiatkom tohto roka sa dostalo do zoznamu národných kultúrnych pamiatok SR súsošie Immaculaty a sv. Františka z roku 1799. „Pred časom ho bolo potrebné demontovať kvôli zemným prácam na kanalizácii, potom čakalo v dielni u reštaurátora, kým obec na opravu nájde peniaze. Podarilo sa a v plnej paráde ho za čias mojej predchodkyne Anny Slovákovej osadili do bývalej školskej záhrady, dnes parčíku pred kostolom sv. Gorazda, kde sa vyníma a púta pozornosť okoloidúcich,“ dodal Juriš.

Chránený strom aj krutá povesť

Ďalšou vzácnosťou v obci je chránený tzv. dolnolovčický brestovec. Svojou majestátnou výškou okolo 20 metrov s rovnako širokou korunou zakrýva a vytvára príjemný tieň obecnému úradu. „Obvod kmeňa je 360 centimetrov, vek je okolo 160 rokov,“ informoval starosta.

Na strom sú v obci náležite hrdí, aj keď ich štatút chráneného stromu zaväzuje k patričnej starostlivosti. Podľa starostu sa nevie, kto strom vysadil, patril ku kúrii, ktorá bola predchodcom budovy terajšieho obecného úradu a zároveň aj kultúrneho domu.

„Máme tu kaplnku z konca 18. storočia, ktorú priebežne opravujeme podľa finančných možností. V nej bola osadená drevená socha Sedembolestnej Panny Márie, tú sme po reštaurovaní premiestnili do kostola,“ povedal starosta.

So sochou sa viaže krutá povesť, podľa ktorej sedliak zabil Turka, aby sa zmocnil pokladu, ktorý zakopal pod hrušku. Ale Turkov duch ho chodil strašiť, a tak sedliak strom zoťal a dal z dreva ako pokánie vyrezať sochu.

OBRAZOM: Zoznámte sa s ňou. Obec Dolné Lovčice pri Trnave.
12
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM