Monika Hanigovská Rôzne

Domovom rodiny z Hlohovca je areál pneumatík. Trnavčanka pre nich zháňa pomoc

Bojujú doslovne o každý cent, zdravie aj dôstojný život. Rodina Harských z Hlohovca túži po lepšej budúcnosti. Pomocnú ruku im podala neznáma Trnavčanka.

Ilustračný obrázok k článku Domovom rodiny z Hlohovca je areál pneumatík. Trnavčanka pre nich zháňa pomoc
8
Galéria
Zdroj: Ľudia ľuďom

Pozeráme sa na rodinu Harských z Hlohovca. Na prvé počutie a bez osobného poznania sa môžeme nazdávať, že je to bežná, štandardná rodina. Otec, matka a tri deti. Ďalšie podobnosti s inými rodinami, sú však žiaľ, čoraz viac vzdialené.

Rodina Harských je skúšaná mnohými závažnými a početnými chorobami, kde len samotnú matku tamojšej rodiny trápi minimálne desať lekárskych diagnóz. Chorí sú však v tejto rodine všetci. K stavu členov domácnosti neprispievala ani prostredie a podmienky v ktorých žijú.

Bývajú totiž v areáli plnom pneumatík, hneď oproti je zberný dvor LPGa, kde keď vyhodia bomby s plynom, sú zamorení a vtedy sa im zle dýcha.

„Rodinu Harských som spoznala cez sociálne siete, čítala som komentáre ľudí a premýšľala nad osudom troch detí, ktoré Harskí mali. Veľmi veľa ľudí chcelo pomôcť s oblečením, stravou, staršími návliečkami, posteľami, skriňami. Nik neriešil finančnú stránku, že tí ľudia nemajú z čoho žiť, neriešili strechu nad hlavou,“ začína nám otvárať pomyselné dvere do tejto rodiny Katarína Kalinay z Trnavy, ktorá sa s nimi zoznámila pred Vianocami a rozhodla sa im pomôcť.

Marhuľový koláč v skromných podmienkach

Trnavčanka si zistila kontakt na rodinu a po telefonáte sa rozhodla za nimi zájsť. „Zobrala som, čo som doma videla, napiekla marhuľový koláč, ktorý mal potom veľký úspech, a išla za nimi,“ vykresľuje prvé osobné kontakty s rodinou, ktorú tvorí manželský pár Harských a deti Andrejko (9 rokov), Matúško (14 rokov) a Paulínka (10 rokov).

„Keď ma pani Adrianka privítala, videla som v jej očiach beznádej, rezignáciu ale hlavne strach… zo všetkého…“ spomína na prvé stretnutie naživo.

Počas návštevy nebolo možné ignorovať podmienky, v ktorých musia vychovávať manželia svoje deti. „Kancelária, v ktorej bývajú, má dve miestnosti a kúpeľňu. Jedna miestnosť je rozdelená posteľou, kde spí najstarší Matúš a na kuchyňu, ktorá má ďaleko od miestnosti, ktorú by sme mali plnohodnotne nazývať kuchyňou,“ dodá jedným dychom.

Zdroj: Ľudia ľuďom

Matka Adriana má po operácii srdca a má minimálne desať diagnóz. Otca rodiny Martina trápi svalová dystrofia. Andrejko je onkologický pacient, nepočuje na deväťdesiat percent, Matúško je anorektik, momentálne na psychiatrii, pretože situáciu nezvláda a Paulínka takmer vôbec nerozpráva. Deti aj matka zažili od prvého manžela a otca peklo.

Chýba doslovne všetko

Rodine z Hlohovca chýba všetko – cez oblečenie, lieky ale hlavne dobré podmienky na bývanie. To stratili po tom, čo matkin prvý manžel spáchal samovraždu, odvtedy je s deťmi viac na ulici ako doma. Pričom pred dvoma rokmi bývala rodina v lese.

Na prvej návšteve si sadali za stôl a debatovali o tom, ako pomôcť. Katarína zistila, že rodina Harských má na krku niekoľko exekúcií, ktoré narobil Adrianin bývalý manžel ale aj Adriana sama. „Keď je málo peňazí, tak každá slamka je dobrá,“ rozpráva nám o nabaľovaní smutných udalostí.

Skromné podmienky rodiny sú podľa slov Kataríny Kalinay na tenkej hranici prežitia. „Otec rodiny skoro nič neje, pretože všetko necháva trom deťom. On však musí jesť, keďže trpí svalovou dystrofiou,“ opisuje Katarína ďalej bežný stav v domácnosti.

Hlava rodiny je napriek vlastnej krutej chorobe neuveriteľne veľkou oporou svojim najbližším. Pre exekúciu na zdravotnom poistení nedostáva Harský zdravotnú starostlivosť, akú pri tejto diagnóze potrebuje. To isté platí aj o liekoch.

Podľa slov trnavskej pomocníčky bol vždy zamestnaný ale len na dohodu. Od štátu dostáva päťčlenná rodina z Hlohovca mesačne dokopy šesťstosedemde­siat eur.

Zdroj: Ľudia ľuďom

Kontaktovala ĽudiaĽuďom.sk

Po prvej návšteve Harských si sadla Katarína za počítač a napísala výzvu o pomoc, kde žiadala o zbierku financií, potrebných na lieky, nájom nového bytu, o ktorom si vtedy myslela, že to nebude problém. Jej výzva však bola neúspešná a tak pátrala ďalej. Prešla centrami pomoci, nadáciami a zaujalo ju darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk.

Napísala som im príbeh o rodine, len tak narýchlo v aute, kým som čakala na moje deti, keď skončia školu. A zrazu mi volali, chceli po mne zdravotné záznamy rodinky a rozbehlo sa to,“ opisuje šťastne novovzniknutú situáciu.

„Mám pocit, že na stránku, kde som mala výzvu, vďaka Ľudiaľuďom.sk, som bola aj stokrát do hodiny. Tá neuveriteľná radosť, keď peniaze narastali, začali sa ozývať ľudia a každý chcel nejako pomôcť. Som naozaj veľmi vďačná každému jednému človeku, len žiaľ málo ľudí si uvedomuje, že momentálne potrebujú strechu nad hlavou, pretože pôvodní majitelia ich chcú z kancelárií vyhnať, dôvod? Výmena elektriny,“ vraví ďalej o tom, čo najviac potrebuje rodina.

Skúšali osobný bankrot

Trnavčanka chcela zájsť ešte ďalej. Pokúšala sa vybaviť rodine osobný bankrot, zatiaľ neúspešne. „Zistila som, že nemajú žiadny majetok a vyhlásenie osobného bankrotu je pre nich najlepšia vec. Boli sme 15. januára v Trenčíne na okresnom súde, kde prebiehala prednáška o osobnom bankrote. Ale žiaľ prednáška bola veľká katastrofa, pretože tam prišli jednoduchí ľudia a oni ale netušili o čom pani rozprávala.“

Podľa jej slov prišlo na prednášku približne päťdesiat ľudí, viac kapacita miestnosti nedovoľovala. „Ľudia prišli s nádejou, že im niekto konečne povie, ako začať žiť nanovo. Po čítaní brožúrky, ktorú sme mali vytlačenú z internetu sa veľa ľudí namosúrene začalo dvíhať a opúšťať miestnosť. Musím povedať, že som to spravila aj ja s pani Adriankou, pretože všetko čo mi pani povedala, bolo dostupné aj na internete,“ konštatuje.

„Prišlo prvé sklamanie, keďže po telefonáte a následnou objednaní na túto prednášku, nám bolo povedané, že žiadosť môžeme hneď podať, to samozrejme pravda nebola,“ uzatvára svoj pohľad na pokus vytvorenia osobného bankrotu. Pričom doteraz Trnavčanka zisťuje všetkých veriteľov, ktorým je rodina Harská nejakým spôsobom dlžná.

„Som presvedčená o tom, že situácia, okolie, samozrejme aj ľudia prispievajú k chorobám týchto ľudí, pretože psychika je na tak nízkej úrovni…“ dodáva na záver Trnavčanka, ktorá založila výzvu na pomoc rodine z Hlohovca na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk.

Na pomoci smutnej rodine z Hlohovca sa od vzniku 15. januára 2018 do dnešného dňa vyzbieralo dovedna 1 365 eur, čo je šesťdesiatosem percentné naplnenie výzvy na uhradenie nového nájomného bytu a depozitu.

OBRAZOM: Smutná rodina z Hlohovca, ktorá potrebuje pomoc.
8
Galéria
Zdroj: Ľudia ľuďom
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM