Monika Hanigovská Rôzne

Kam by Trnavčania pozvali svoju návštevu? Takto hostíme v Malom Ríme

Návšteva stojí pred dverami. Čo jej neskôr ukážete? Vyspovedali sme niektorých z vás.

Ilustračný obrázok k článku Kam by Trnavčania pozvali svoju návštevu? Takto hostíme v Malom Ríme
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Čo ukázať návšteve? Okrem uvítania a pohostenia sa niektorí Trnavčania rozhodnú spríjemniť návštevníkom pobyt zaujímavými aktivitami, iní súčasné hľadajú spôsob, ako ukázať to najlepšie, čo doma máme.

Vybrali sme päť najzaujímavejších odpovedí na otázku, kam by ste pozvali svoju návštevu. Prečítajte si odpovede vybraných Trnavčanov, možno sa necháte inšpirovať. A súčasne sa dozviete, akí sú niektorí Trnavčania hostitelia.

Zamerané na niekoľko spôsobov

„Trnava má niekoľko architektonických skvostov. Ja vždy začnem našim unikátnym stredovekým opevnením. Popritom prechádzame okolo kostolov, kráčame cez park, či parčík, nasávame atmosféru mesta a okolia – to je skutočne príjemným nevtieravým plusom,“ nadchne sa Trnavčan Marek.

Ako ďalej dodáva, návšteve naozaj dopraje aj akýsi návrat do stredoveku a to z každej strany. „Samozrejme, rád poukazujem náš skvost nielen na Hlbokej. Ale aj v parčíku Bela IV., kde je popritom z výšky pekný výhľad na kus Trnavy a celkovo je to také malé útulne miesto na relax. Potom pri Bernolákovej bráne, pri parku a určite pri severovýchodnej veže hradieb. Teraz je to síce rozkopané ale večer, vo vnútornej strane vyniknú tehlové klenby,“ rozpovie sa jedným dychom. Ako ďalej respondent dodal, návšteva sa zatiaľ nikdy nenudila a vždy s takouto prehliadkou podľa vlastných slov zabodoval.

Jednoznačne akcie, akcie a ešte raz akcie

Niektorí Trnavčania nedajú dopustiť na obľúbené akcie mesta. „Kam ich pozvať? Je to jednoduché. Na akcie. Máme ich niekoľko. Vždy si to naplánujem tak, aby mi to „spadlo“ do niektorej z nich. Všetko je to tak spojením dobrého jedla, zážitkov a iných aktivít,“ rozhovorí sa mladá mamička.

Pričom podľa jej slov, jednoznačne kraľuje Tradičný trnavský jarmok, Vianočné trhy, Stredoveké vianočné trhy, Leto na korze, Májovy kvet, Trnavský jazzyk, letné kino ale ráta sa aj návšteva nočných podnikov.

Cez trnavské uličky na kávu

V Trnave máme množstvo krásnych uličiek, kde možno dodnes obdivovať architektonickú šikovnosť vtedajších staviteľov a súčasne máme možnosť, si vykročiť do niektorej prevádzky, či obchodíka. A práve o toto čaro uličiek, sa s hosťami, vždy ochotne podelia sestry Táňa a Michaela.

„Jednoznačne vedú kaviarničky, ktorých je tu neúrekom. Zámerne vyberáme také, ktoré vedú pomedzi uličky. Návšteva uvidí bez slova zaujímavé lokality, a ak je aj dobrá káva, tak viac nám už skutočne netreba,“ svorne sa zhodnú.

Ako na podnose

„Čo im ukázať? Určite to najlepšie, čo Trnava má. Pozrite sa naokolo, všade kopec pamiatok. Len keby sme začali kostolmi, nestačí nám ani len deň,“ zasmeje sa zľahka vysokoškoláčka Martina.

„Trnave je však unikátna v tom, že si tu príde na svoje hocikto. Milovník sakrálnych pamiatok, archeológie, umenia a tak ďalej. Všetko neďaleko. Trnavu máme ako na podnose, stačí len ukázať prstom a vybrať si a ďalej si len užívať,“ dopĺňa.

Na vlastnej koži

Malý Rím je aj akousi makkou športu. „Minimálne absolvujú prehliadku štadióna a vnútorných častí. Také niečo len tak na Slovensku neuvidia. A ak sa pošťastí v termíne zápas, nie je o čom. Treba zažiť na vlastnej koži tú našu jedinečnú atmosféru. Ako prežívame zápas, poskakujeme, spievame, pískame. Atmosféra je priam ukážková. Neodporúčam však držať stranu druhému klubu, “ zasmeje sa srdečne Peter, fanúšik Spartak Trnava.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM