Monika Hanigovská Rôzne

Dušičky v Trnave s obmedzeniami: Správca vydal dopravné a bezpečnostné opatrenia

Sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých pripravila do pozoru správcu trnavských cintorínov. Obyvatelia musia počítať s niektorými opatreniami.

Ilustračný obrázok k článku Dušičky v Trnave s obmedzeniami: Správca vydal dopravné a bezpečnostné opatrenia
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Prichádza čas, kedy mnohí z nás si uctia svojich milovaných na hroboch. Počas Sviatku všetkých svätých 1. novembra a Pamiatky zosnulých 2. novembra, prichádza viac návštevníkov na miesta posledného odpočinku.

Na trnavských cintorínoch sa očakáva najväčšia návštevnosť ešte pred dušičkami. To sa nezaobíde bez určitých opatrení. Informoval nás o nich správca pohrebísk na území mesta.

Pálime sviečky napriek zákazu

Zamestnanci správy cintorínov budú počas týchto dní obchádzať cintoríny, monitorovať situáciu a dozerať na bezproblémový priebeh týchto sviatkov. Sledovať budú aj okolie kaplnky na ul. T. Vansovej. „Je zakázané páliť sviečky a kahance pred kaplnkou a v okolí kaplnky na novom cintoríne ul. T. Vansovej v Trnave z dôvodu každoročných požiarov a verejného ohrozenia. Tento zákaz návštevníci nerešpektujú a sviečky a kahance na tomto mieste zapaľujú,“ povedala pre náš spravodajský portál Michaela Šípošová Rigová, konateľ spoločnosti RIGSTAV spol. s r.o., prevádzkovateľ pohrebísk mesta Trnava.

Takéto horiace plamienky nebudú v okolí kaplnky dlho horieť. „Naši zamestnanci budú horiace sviečky a kahance zhasínať a odkladať do bezpečnej vzdialenosti. Aj tento rok preto apelujeme na návštevníkov tohto cintorína, aby zákaz pálenia rešpektovali a dodržiavali,“ doplnila Šípošová Rigová.

Dopravné obmedzenia počas desiatich dní

Pripravte sa aj na dopravné obmedzenia. „V dňoch 26.10.2018 až 4.11. 2018 nebude na pohrebisko povolený vjazd žiadnych motorových vozidiel s výnimkou vozidiel správy cintorínov, vozidiel FCC, vozidiel zdravotnej služby, požiarnej ochrany, policajného zboru a vozidiel prevážajúcich zdravotne ťažko postihnuté osoby,“ prezradil nám ďalej prevádzkovateľ pohrebísk mesta Trnava. Dopravu bude usmerňovať hliadka dopravnej polície. Po cintorínoch bude posilnené hliadkovanie mestskej polície.

Pozor na zlodejov

„V tzv.dušičkovom čase, plnom citov, zaslzených očí ale i zhonu a nervozity by si návštevníci cintorínov mali dávať pozor na svoje osobné veci. Kabelky a príručné tašky s osobnými vecami by nemali odkladať na hrobové príslušenstvo a nechávať ich tak bez dozoru. Tak isto by si nemali v zaparkovaných autách nechávať osobné a cenné veci, ktoré by mohli byť lákadlom pre zlodejov,“ varuje Šípošová Rigová.

Zisťovali sme, aké boli dušičky v roku 2017. „Dovolím si konštatovať, že priebeh dušičiek 2017 sa zaobišiel bez akýchkoľvek závažnejších problémov. Zaznamenali sme drobné požiare, návštevníci cintorína na ul. T. Vansovej boli opäť nedisciplinovaní a vo veľkom nerešpektovali zákaz pálenia kahancov a sviečok pred kaplnkou. Naši pracovníci tieto nestačili premiestňovať a zhasínať,“ takto zhodnotil správca návštevníkov počas minulého roka, pričom nemali nahlásenú žiadnu stratu ani krádež.

„Čo sa týka dopravy a parkovania pri cintorínoch tak tá kolabovala od rána. Parkovisko pri cintoríne na Kamennej ceste v Trnave bolo beznádejne plné od 7.00 hodiny rannej do neskorých večerných hodín. Dopravu a parkovanie usmerňovala štátna i mestská polícia. Šoféri boli podráždení. Z parkoviska sa ozývalo trúbenie klaksónov a krik netrpezlivých šoférov. Hliadky boli evidentne zhovievavé lebo pokuty ani papuče sa nerozdávali i keď šoféri, ktorí odstavili svoje motorové vozidlá pri krajnici si dávali pozor, aby svojim autom nestáli na zelenom poraste,“ informovala Šípošová Rigová.

Dôležité dátumy v kocke

  • sv.omša sa bude konať v Deň pamiatky zosnulých 2.11.2018 o 16­.00 hod v dome smútku na Kamennej ceste. Po omši sa bude konať dušičková pobožnosť.
  • od 26.10.2018 do 10.11.2018 budú mať všetky štyri cintoríny predĺženú otváraciu dobu a to od 7.00 do 22.00 hodiny.
  • od 26.10.2018 do 4.11.2018 nebude na pohrebisko povolený vjazd žiadnych motorových vozidiel s výnimkou vozidiel správy cintorínov, vozidiel FCC, vozidiel zdravotnej služby, požiarnej ochrany, policajného zboru a vozidiel prevážajúcich zdravotne ťažko postihnuté osoby.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM