Monika Hanigovská Rôzne

EXKLUZÍVNE spomienky babičiek z Trnavy: Ako to kedysi u nás vyzeralo cez Vianoce!

Pre náš portál exkluzívne prehovorili babičky Mária (84) a Jozefína (89) z Trnavy. Zaspomínali si na to, ako to kedysi u nich doma vyzeralo cez Štedrý deň.

Ilustračný obrázok k článku EXKLUZÍVNE spomienky babičiek z Trnavy: Ako to kedysi u nás vyzeralo cez Vianoce!
Zdroj: TASR

Predsviatočný čas je už tu. Adventné obdobie predchádza vianočným sviatkom ako aj samotnej štedrej večeri. Aj v minulosti sa v mnohých rodinách pred takouto večerou aj počas nej dodržiavali určité zvyky. Ako prežívali Štedrý deň pani Mária (84) a Jozefína (89) pred vyše sedemdesiatimi rokmi v Trnave? Obidve si zaspomínali pre náš portál.

Ako v rozprávke

„Jój, vtedy bolo poskromnejšie. Nedávali sme si pod stromček dary, ako to robia v súčasnosti bežne rodiny aj naši mladí Trnavčania," začala spomínať pre spravodajský web Trnava 24 čiperná babička Mária (84). Zalovila však v pamäti a jeden darček, ktorý kedysi dostala doslova z rúk jej otca, nám podrobnejšie opísala.

"Ale pamätám si, keď som bola mladšia a krajšia, ako mi otec vlastnoručne vystrúhal koňa. Ako dieťa som si našla pod stromčekom sem–tam nejakú drobnôstku, niekedy bol darček zavesený na stromčeku,“ prezradila nám ďalej so smiechom.

Svoje spomienky nám prezradila aj ďalšia trnavská babička – Jozefína. „My sme darčeky nedostávali. Ale viete, najmä pre nás deti boli Vianoce inak čarovné. Dodržiavalo sa množstvo zvykov, rodiny sa viac navštevovali, a všade boli kopce vŕzgajúceho snehu, nie ako teraz. Mesto v zime vyzeralo vždy nádherne. Ako v rozprávke. A ako deti sme trávili viac času vonku,“ zaspomínala si na čaro dávnych Vianoc v našom meste. Obe babičky sa však zhodli, že darčeky boli za ich mladosti skôr raritou ako bežnou záležitosťou.

Zvyky aj strach

Rôzne zvyky vládli v trnavských domácnostiach aj v tých časoch. Obidve dôchodkyne nám priblížili, ako to vtedy vyzeralo u nich doma. Mária a Jozefína sa zhodli na tom, že sa držal celý deň pôst, ten ukončili až nočné hviezdy. Potom sa rodina stretla za jedným stolom.

„Tak my sme mali jeden zvyk, viete, pri ktorom sme sa všetci stretli pri štedrej večeri. Najprv sme sa pomodlili a potom sme všetci sledovali plameň sviece. Vravelo sa, že na koho plamienok ukáže, ten bude na ďalší rok pri tomto stole chýbať. Ako deti sme to prežívali veľmi, aj sme sa báli“ rozpráva dnes s jemným úsmevom Jozefína.

„My sme začali zase oplátkami, kúsok sme namočili do medu a urobili sme si krížik na čele. Okrem toho, že chutili inak ako kupované, tak boli aj poctivo strihané, aby boli pekne rovné, “ doplna Mária.

Na štedrovečernom stole nesmeli chýbať ani orechy, či jabĺčka. Boli totiž znakom rodinného zdravia. „Tiež sa krájalo jabĺčko. Ako deti sme napäto sledovali, aké bude vnútro. Ak bolo zdravé, bol to znak zdravia našej rodiny. Otec potom každému dal z neho kúsok, čo znamenalo zdravie pre nás všetkých do budúceho roka. Také isté bolo aj pri orieškoch,“ doplnila Mária.

Okrem toho podľa ich slov nechávali na stole aj prázdny tanier pre zosnulých predkov. Počas večere na Štedrý deň nechýbali ani kyslo-mliečna šošovicová polievka, či kapustová polievka, ryba, či sladké koláče.

Stromček zavesený na plafóne

Výzdoba vianočného stromčeka bola v ich domácnostiach v časoch ich mladosti podstatne iná ako dnes. Nebolo na ňom veľa rôznych čačiek. „Voňajúci stromček bol samou ozdobou v našich príbytkoch. Občas nemal skoro nič, aj tak to bol pre nás najkrajší stromček, “ zhodujú sa obidve.

„My sme mali stromček zavesený na plafóne, izbietku sme mali skromnú, bolo treba šetriť miesto. Vtedy boli domy oveľa menšie. Ale keď to tak porovnávam s dneškom, páčilo sa mi toto riešenie viac, ako to máme teraz,“ prezradila nám na záver Jozefína.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Fotky: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM