Správy

Galéria Jána Koniarka je stále bez riaditeľa: Po odvolanom kraj hľadá nového

Doterajšieho riaditeľa Róberta Němečka odvolali poslanci TTSK pre manažérske, odborné a personálne zlyhanie. Kultúrny stánok je štvrtý mesiac bez vedenia.

Ilustračný obrázok k článku Galéria Jána Koniarka je stále bez riaditeľa: Po odvolanom kraj hľadá nového
Zdroj: TASR

Trnavský samosprávny kraj (TTSK), ktorý je zriaďovateľom Galérie Jána Koniarka (GJK) v Trnave, vypísal výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa.

Galéria už štvrtý mesiac nemá menovaného riaditeľa, doterajšieho Róberta Němečka odvolali poslanci TTSK pre manažérske, odborné a personálne zlyhanie. Nový by mal nastúpiť od januára 2019.

Čo musí spĺňať nový riaditeľ

Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 9. novembra. Kvalifikačnými predpokladmi sú vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa humanitného zamerania a najmenej päť rokov odbornej galerijnej, kurátorskej alebo vedeckej praxe. Uchádzači musia ovládať príslušné legislatívne normy a prezentovať svoju koncepciu rozvoja galérie na nasledujúcich päť rokov. Informácie sa nachádzajú na webovej stránke galérie.

Dôvody odvolania

Architekt Němeček viedol galériu od roku 2013, medzi dôvodmi jeho odvolania boli aj znižujúca sa návštevnosť, pokles počtu vedecko-výskumných úloh a minimálna edičná a publikačná činnosť. Zavážil takisto poznatok, že mal umožniť tretím osobám fotografovanie aktov v priestoroch galérie.

Němeček nahradil vo funkcii Vladimíra Beskida, ktorého zase v roku 2011 odvolali poslanci na návrh predchádzajúceho predsedu TTSK Tibora Mikuša. Proti Němečkovmu menovaniu poslali v danom čase otvorený list zástupcovia výtvarnej obce, ktorí sa aktivizovali už v čase odvolávania Vladimíra Beskida. Protestovali „voči ďalšej devastácii až likvidácii GJK a neprofesionálnemu zasahovaniu zo strany TTSK v posledných rokoch“. Poukazovali na niekoľko rezignácií odborných pracovníkov na znak na amaterizmu a diletantského „pozadia“ existencie GJK.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM