Rôzne

Karty ako sprievodca: V Západoslovenskom múzeu odhaľujú expozície

Múzeum v Trnave vydalo nového sprievodcu po expozíciách. Tvorí ho súbor 21 kariet a je doplnený fotografiami.

Ilustračný obrázok k článku Karty ako sprievodca: V Západoslovenskom múzeu odhaľujú expozície
12
Galéria
Zdroj: TASR

Sprievodcu po expozíciách vydalo pre svojich návštevníkov Západoslovenské múzeum v Trnave. Propagačný farebný bulletin ponúka základné informácie o svojich budovách a stálych výstavách.

Bohatá expozícia

Múzeum sídli v historickej budove bývalého klariského kláštora, ktorý sa v Trnave spomína už v roku 1239. Na dejiny knižnej kultúry je zameraný Oláhov seminár – Múzeum knižnej kultúry na Námestí sv. Mikuláša a neďaleký Dom hudby Mikuláša Schneidra Trnavského ponúka expozíciu o živote a diele tohto skladateľa a má priestory na ďalšie výstavy.

V hlavnej budove sa nachádzajú expozície Dejiny Trnavy, gotická Trnava, kampanologická a archeologická expozícia, takisto expozícia dokumentujúca pôsobenie rádu klarisiek v Trnave, ďalej Krása zašlých čias, Ľudová umelecká hrnčina, Ľudový odev západného Slovenska, Príroda Malých Karpát, Sakrálne pamiatky, Štefan Cyril Parrák – pocta kráľovi zberateľov a ďalšie.

Všetky tri objekty sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Vo svojom múzejnom zbierkovom fonde ochraňuje múzeum viac ako 160 000 predmetov kultúrneho dedičstva.

Sprievodcu po expozíciách, ako informovala vedúca prezentačného oddelenia Simona Jurčová, tvorí súbor 21 kariet v obale.

Text, fotky aj plán centra Trnavy

„Každá obsahuje text v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku doplnený fotografiami. Nechýbajú všeobecné informácie, plán expozícií po poschodiach a plán centra Trnavy s vyznačením budov múzea s expozíciami,“ informovala. Vydanie podporil Fond na podporu umenia.

OBRAZOM: Stála expozícia Západoslovenského múzea
12
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM