Monika Hanigovská Samospráva

Koniec roka sa už blíži: V Trnave z participatívnych projektov funguje iba jeden

Iba jeden z piatich projektov participatívneho rozpočtu 2017 v Trnave dospel do štádia realizácie. Koniec roka sa však blíži.

Ilustračný obrázok k článku Koniec roka sa už blíži: V Trnave z participatívnych projektov funguje iba jeden
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Iba jeden z piatich projektov participatívneho rozpočtu 2017 v Trnave v kategórii Verejný priestor zatiaľ dospel až do štádia realizácie. Je ním Galéria Výklad na Hlavnej ulici.

Ostatné – Obecný dvor Modranka, Komunitné športovisko, Detské ihrisko Kopánka sa zatiaľ nekonajú, z rôznych dôvodov sú odložené či posunuté do budúceho roka. Z projektu Šach a joga v tieni stromov sa koná iba joga v náhradnom termíne.

Trnavčania už druhý rok dostali možnosť hlasovaním určiť, ktoré z projektov podaných obyvateľmi mesta by mala radnica zafinancovať. Mesto na dobré myšlienky Trnavčanov vyčlenilo 50 000 eur, no minuté dva mesiace pred koncom roka nie sú.

Verejné obstarávanie v Modranke

Obecný dvor v miestnej časti Modranka (odsúhlasených 5000 eur) mal vyplniť prázdne miesto pre stretávanie miestnych, vzniknúť má pri tamojšom kultúrnom dome. Situáciu ale skomplikovalo verejné obstarávanie. Výsledná suma z neho, ako uviedol Jakub Kmeť, ktorého agenda na radnici je participácia, prevýšila rozpočet projektu. „Z tohto dôvodu bol presunutý na budúci rok, pričom samospráva zaistí časť potrebných prác vo vlastnej réžii a zopakuje proces verejného obstarávania,“ uviedol Kmeť.

Nevhodný pozemok

Myšlienkou komunitného športoviska (5000 eur) bolo vybudovať svojpomocne, s motiváciou pre mladých ľudí, priestor pre inline športy. Vznikol však problém. „Pôvodne navrhovaný pozemok sa ukázal byť nevhodný. Mesto v spolupráci s predkladateľmi projektu preto hľadalo novú plochu, no v súčasnosti takýmto pozemkom nedisponuje. V snahe poskytnúť vhodný priestor pre inline aktivity bolo vybudovanie skateparku začlenené do pripravovanej rekonštrukcie športového areálu Slávia,“ informoval Kmeť.

Ostatné projekty…

Vybudovanie ihriska pre deti na Kopánke (3912 eur) je posunuté takisto na budúci rok a začlenené do plánovanej výstavby ihrísk na území Trnavy. Projekt Šach a joga v tieni stromov (3486 eur ) podľa Kmeťa úspešne napreduje. „V týchto dňoch mesto Trnava ukončilo verejné obstarávanie na šachové zostavy, ktoré budú do konca roka osadené,“ uviedol.

Vytypované sú pre to Sad Antona Bernoláka, Beethovenov park na Prednádraží, ihrisko za daňovým úradom, Park Bela IV. a areál Kamenného mlyna. A druhá časť – cvičenie jogy sa z pôvodných letných mesiacov presunula na jeseň. „Bolo kúpených desať karimatiek, ktoré sú k dispozícii záujemcom o cvičenie. Cvičí sa pravidelne v priestoroch Kalokagatie – Centra voľného času. Najbližší termín je pondelok 13. november o 19.00 hod.,“ dodal Kmeť.

Projekty Participatívneho rozpočtu Trnava 2017 boli rozdelené do štyroch kategórií, okrem verejného priestoru ešte do dopravy (2 projekty), kultúry (7) a sociálnych tém (5).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM