Samospráva

Kraj chce zapojiť občanov do spolupráce: Tí rozhodnú, na čo pôjde štvrť milióna eur

Do nultého ročníka sa môžu zapojiť obyvatelia všetkých siedmich okresov. Kraj je pripravený realizovať najlepšie projekty, idey a návrhy, ktoré prejdú hlasovaním.

Ilustračný obrázok k článku Kraj chce zapojiť občanov do spolupráce: Tí rozhodnú, na čo pôjde štvrť milióna eur
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlení pre rok 2019 sumu 250 000 eur na projekty patricipatívneho rozpočtu. So svojimi návrhmi sa do nultého ročníka môžu zapojiť obyvatelia všetkých siedmich okresov, jedna osoba alebo združenie môže podať maximálne tri. Horná hranica pre jeden je 5000 eur.

Kraj chce priamu spoluprácu

„Chceme zapojiť obyvateľov nášho kraja do priamej spolupráce v rámci nášho motta Spolu tvoríme kraj,“ povedal na štvrtkovom predstavení patricipatívneho rozpočtu predseda TTSK Jozef Viskupič. Kraj je pripravený realizovať najlepšie projekty, idey a návrhy, ktoré prejdú hlasovaním.

Spolu s občianskym združením (OZ) Utopia, ktoré stojí za myšlienkou zrodu patricipatívneho rozpočtu na Slovensku, sa rozhodli pre model rozdelenia sumy pre každý okres podľa počtu obyvateľov. Najväčší dostane 58 000 eur a najmenší okolo 20 000 eur. Mechanizmus bude nastavený tak, aby šancu dostali rovnako projekty obyvateľov väčších miest i malých obcí.

Kraj a OZ Utopia odštartujú v nasledujúcich týždňoch verejné stretnutia v jednotlivých regiónoch, aby obyvatelia mali možnosť spoznať nový projekt občianskeho participovania na riadení vecí verejných.

Štartujú v júni

„Veríme, že sa nám podarí osloviť čo najväčší počet ľudí, s týmto cieľom chcem zvolať rokovanie zástupcov združenia miest TTSK – M17. S realizáciou najúspešnejších projektov počítame od júna 2019,“ dodal Viskupič. Na zhromaždeniach sa budú môcť záujemcovia dozvedieť podrobnosti procesu, Úrad TTSK bude nápomocný pri vypracúvaní projektov, aby „žiadny dobrý nápad nezapadol“.

Podľa Jozefa Veselovského z OZ Utopia budú môcť občania podávať svoje projekty do kapitol sociálne služby, kultúra a šport, verejný priestor a zeleň. OZ má za sebou viaceré spolupráce s miestnymi samosprávami, v TTSK s Trnavou a Hlohovcom, no na úrovni kraja ide o prvý participatívny rozpočet v SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM