Správy

Kraj plánuje MILIÓNOVÚ investíciu: Spustil verejné obstarávanie na obnovu cesty v okrese

Trnavská župa spustila verejné obstarávanie na obnovu cesty v Dolných Orešanoch. Opravovať bude 5,7 kilometra dlhý úsek.

Ilustračný obrázok k článku Kraj plánuje MILIÓNOVÚ investíciu: Spustil verejné obstarávanie na obnovu cesty v okrese
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) uspel so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok vo výške 4,1 milióna eur na rekonštrukciu cesty druhej triedy II/502 pri Dolných Orešanoch v okrese Trnava. Aktuálne vyhlásil verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác, informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Koľko to bude stáť?

„Naplno využívame dobiehajúce programové obdobie. Od začiatku tohto roka sme získali už 14,4 milióna eur z eurofondov. Boli sme úspešní s troma projektami na rekonštrukciu regionálnych ciest a mostov v celkovej výške 11,5 milióna eur. Z toho 4,1 milióna eur použijeme na modernizáciu 5,7 kilometra dlhého úseku pri Dolných Orešanoch, ktorý už je v zlom stave. So začiatkom realizácie stavebných prác začneme po kontrole verejného obstarávania,“ povedal Viskupič.

Celková výška oprávnených výdavkov predstavuje 4,3 milióna eur. Z toho 217-tisíc eur tvorí povinné päťpercentné spolufinancova­nie kraja.

Prečítajte si tiež

Rekonštrukciou a modernizáciou cesty sa majú odstrániť kvalitatívne nedostatky cesty tak, aby sa zlepšili jej parametre. Obnovou tiež prejde vodorovné a zvislé dopravné značenie a nainštalované budú prvky pasívnej bezpečnosti. Súčasne sa obnovia aj chodníky, pričom na niektorých miestach vzniknú nové. V obci budú upravené aj autobusové zastávky prvkami pre nevidiacich a slabozrakých.

Prebehli úpravy

Eurofondový projekt na realizáciu tohto zámeru pripravilo v roku 2017 predchádzajúce vedenie kraja v rámci spoločného verejného obstarávania s inými krajmi. Vykazoval však nedostatky a bol nerealizovateľný. Muselo tak byť upravené problematické majetkovo-právne vyrovnanie. Aktualizovaná bola aj projektová dokumentácia. Teraz TTSK projekt opätovne predložil.

Okrem toho v poslednom období uspel aj so žiadosťou o eurofondový príspevok na komplexnú rekonštrukciu mosta ponad Váh v Hlohovci vo výške 5,3 milióna eur, na modernizáciu cesty druhej triedy pri Šoporni v okrese Galanta vrátane mosta cez potok Jarčie v objeme 2,1 milióna eur. Kým na hlohovskom moste sa už pracuje, so začiatkom prác v Šoporni sa počíta na jeseň. Súčasne sa pripravuje obchádzková trasa vrátane dočasného premostenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM